Home  >  Nieuws   >  Meer inspraak studenten

Meer inspraak studenten

26 feb 2015 Meer inspraak studenten meer inspraak studenten meer inspraak studenten mee

In het Maagdenhuis voeren bezettende studenten actie voor meer inspraak in het beleid van de Universiteit van Amsterdam. D66 Amsterdam steunt de roep van de studenten om serieuze medezeggenschap en behoud van kleinere geesteswetenschappen. D66 pleit al jaren voor meer medezeggenschap in het onderwijs.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte sprak in 2005 als voorzitter van de Jonge Democraten al maagdenhuisbezetters toe om steun te betuigen aan de demonstratie. Destijds ging de bezetting om de plannen van staatssecretaris Rutte om de medezeggenschap op universiteiten in te perken en langstuderen aan te pakken. “Ik ben dan ook blij dat de traditie van studentenprotest doorgaat. Er is alle aanleiding toe.” D66 hoopt wel dat de studenten ook bereid zijn afspraken te maken met het College van Bestuur.

Veel scholen en universiteiten hebben de afgelopen jaren een grotere afstand gekregen van diegene waar ze voor opgericht zijn: de studenten. Docenten en studenten zijn vertegenwoordigd in een medezeggenschapsraad (MR) van een onderwijsinstelling, maar op veel scholen en universiteiten hebben ze nog te weinig inspraak. Wat D66 betreft moet de medezeggenschapsraad in het onderwijs een gelijkwaardige rol krijgen aan die van het bestuur. Paternotte: “Studenten krijgen les, docenten geven de colleges. Zij zien en horen dus als geen ander waar behoefte aan verbetering is. Laat hen ook meedenken over belangrijke beslissingen voor hun school of universiteit.”

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage