Home  >  Nieuws   >  Gemeentebeleid zorgt voor verdringing op arbeidsmarkt

Gemeentebeleid zorgt voor verdringing op arbeidsmarkt

08 feb 2010

D66-duoraadslid Jan Paternotte maakt zich zorgen om de verdringing op de arbeidsmarkt door het re-integratiebeleid van de PvdA. Door loonkostensubsidie en bonussen voor bedrijven die cliënten uit een re-integratietraject aannemen

worden zelfstandige sollicitanten uit de markt gedrukt. De sociaal-liberaal liberaal stelde de re-integratiepraktijk aan de orde en De Telegraaf bekritiseerde deze praktijk op donderdag en zaterdag in een hoofdredactioneel commentaar.

Re-integratiebureaus die werken in opdracht van de gemeente benaderen bedrijven met moeilijk bemiddelbare cliënten. Deze potentiële werknemers werken vier á zes maanden met behoud van hun uitkering en het bedrijf krijgt als ze na deze proefperiode een vast contract aanbieden van tenminste en jaar een gemeentelijke bonus die kan oplopen tot wel 15.000 euro. Paternotte: 'Die bedrijfjes lezen gewoon de zaterdagkranten en gaan er dan achteraan. Daarbij wordt gestrooid met geld. Een zelfstandige sollicitant kan daar niet tegen opbieden. De verdringing die daardoor plaatsvindt is ronduit schokkend.'

D66 wil opheldering van de wethouder. Inzetten op sollicitatietrainingen, werk-leerbanen en stageplaatsen onder het re-integratieprogramma moet onderdeel van het beleid blijven, maar het subsidiëren van werk niet. 'Het gaat om vacatures die ook met gewone sollicitaties worden opgevuld. Als daar door de gemeente ingehuurde bureaus voor worden ingezet is dat gewoon weggegooid geld. Het nettoresultaat is 0 werknemers extra aan de slag en honderduizenden euro's verlies voor de stad', aldus Paternotte.

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage