Home  >  Nieuws   >  Gemeente Amsterdam start registratie moslimdiscriminatie

Gemeente Amsterdam start registratie moslimdiscriminatie

17 dec 2015

Amsterdam gaat moslimdiscriminatie apart registreren. De gemeenteraad heeft unaniem voor het initiatief van D66 en VVD gestemd. Twee op de vijf moskeeën in Nederland hebben in de afgelopen tien jaar te maken gehad met gewelddadige incidenten. Variërend van een varkenskop voor de deur tot dreigmails en bekladding. Er wordt nu door de politie niet geregistreerd dat het om moslimdiscriminatie gaat, waardoor de werkelijke omvang van incidenten tegen moslims in Amsterdam niet zichtbaar is. Aparte registratie gebeurt al wel voor bijvoorbeeld antisemitisme en discriminatie vanwege iemands seksuele geaardheid. D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: “Heel goed dat deze verschrikkelijke incidenten nu zo worden geregistreerd dat er zicht op komt. Juist in deze tijd is dat belangrijk. Zodat we er tegen kunnen optreden, maar ook voor het vertrouwen van de moslimgemeenschap in hun recht op vrijheid van godsdienst en bescherming tegen discriminatie.”

Aparte registratie hard nodig

D66 en VVD zijn bezorgd over geloofsgerelateerd geweld tegen islamitische Amsterdammers en instellingen. Wanneer een raam wordt ingegooid bij een moskee schaarde de politie zoiets vaak onder andersoortige incidenten zoals vernieling, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Op die manier wordt niet zichtbaar dat het om moslimdiscriminatie gaat. D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: “Het is al erg genoeg dat er geweldsincidenten zijn, nu kan het in ieder geval gemeld worden zodat we er wat aan kunnen doen. Discriminatie bestrijden blijft het belangrijkste. Geen Amsterdammer zou bang moeten zijn om voor zijn of haar geloof uit te komen.”

Discriminatie bestrijden

Dankzij het initiatiefvoorstel van D66 en VVD wordt moslimdiscriminatie binnenkort ook als aparte subcategorie geregistreerd bij de politie. Dat geldt nu al als je aangifte doet bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam. Het landelijke aangifteformulier van de politie en het registratiesysteem moeten nog worden aangepast. Het stadsbestuur heeft aangegeven hierover in gesprek te gaan met de betrokken ministers.

http://www.at5.nl/artikelen/150908/gemeente_wil_moslimdiscriminatie_apart_laten_registreren

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage