Home  >  Nieuws   >  Geef winkels de ruimte, ook na 22h00

Geef winkels de ruimte, ook na 22h00

25 feb 2015 Geef winkels de ruimte  ook na 22h00 geef winkels de ruimte  ook na 22h00

D66 wil samen met de VVD dat winkeliers in het centrum zelf kunnen bepalen hoe vroeg of tot hoe laat ze open zijn. We pleiten voor een proef waarbij de openingstijden van winkels in het centrum van Amsterdam volledig vrij worden gegeven, het Wallengebied uitgezonderd. D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: “Als er één vrije stad is op de wereld, dan ligt die aan het IJ. Laten we die vrijheid dan ook gunnen aan Amsterdammers die ’s avonds laat boodschappen willen doen of de kapper die tot elf uur ’s avonds door wil knippen. Ook drukke gezinnen met twee werkende ouders en alleenstaanden of stellen met lange werkdagen hebben die flexibiliteit nodig.”

Vergeleken met de rest van de wereld heeft Nederland nog altijd strenge winkelsluitingstijden. In de grootste stad van Nederland moeten winkels dicht om 22 uur ‘s avonds. Een verplichte sluiting afdwingen is wat ons betreft niet meer van deze tijd. De keuze moet aan de ondernemer worden overgelaten. “Ondernemers kunnen in samenspraak met bewoners best zelf bepalen of langer openblijven mogelijk is”, aldus VVD-fractievoorzitter Marja Ruigrok.

De meeste Amsterdammers en bezoekers van de stad winkelen overdag. Niet alle winkels willen dan ook tot laat of gedurende de hele nacht geopend zijn. Het gaat ons erom dat Amsterdamse winkels in het centrum zelf kunnen kiezen wanneer ze wel en niet open zijn. Paternotte (D66): “Ruimere openingstijden bieden ook meer werkgelegenheid. Die extra banen in winkels kan de hoofdstad goed gebruiken, zeker nu de werkloosheid onder jongeren nog altijd schrikbarend hoog is.” We dienen vandaag een initiatiefvoorstel in voor een proef met vrije openingstijden, in het centrum, waarbij het Wallengebied wordt uitgesloten.

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage