Home  >  Nieuws   >  Dankzij D66 & GroenLinks sluiting coffeeshops voorlopig van de baan

Dankzij D66 & GroenLinks sluiting coffeeshops voorlopig van de baan

30 okt 2015

D66 heeft, samen met GroenLinks, voorlopig een stokje gestoken voor het sluiten van nog meer coffeeshops in Amsterdam. Het sluiten van coffeeshops zou volgens D66-fractievoorzitter Jan Paternotte een beproefd recept zijn voor meer overlast en straatdealers. Paternotte: “De resterende coffeeshops in het centrum zitten bomvol. Mensen halen hun hasj en wiet tegenwoordig liever op, dan te wachten op een plekje in de overvolle coffeeshops. Amsterdammers kunnen het misschien nog thuis oproken, maar toeristen doen dit op straat. Bewoners worden er gek van.  Als er nog meer coffeeshops moeten sluiten, neemt die overlast alleen maar toe.”

Voorkom overlast en straatdealers

Burgemeester Van der Laan was van plan nog 15 coffeeshops te sluiten die binnen 250 meter van een school staan. Als onderdeel van een deal, gemaakt in 2011 met toenmalig Minister Opstelten, hoefde Amsterdam geen wietpas in te voeren. In plaats daarvan zou de hoofdstad coffeeshops sluiten die vlakbij een school staan. Uit de evaluatie van de gemeente blijkt nu dat het sluiten van de coffeeshops geen enkel positief effect heeft. Paternotte: “Scholen geven zelf ook aan dat het sluiten van coffeeshops geen effect heeft op het gebruik van cannabis door scholieren. Ze maken zich eerder druk om straatdealers rondom het schoolplein. 18-minners mogen een coffeeshop immers al niet in, maar daar trekken dealers zich weinig van aan.”

Scholenafstand geen effect

D66 en GroenLinks hebben de burgemeester overtuigd dat het sluiten van coffeeshops moet worden opgeschort tot 1 juli 2016. Dan is naar waarschijnlijkheid bekend of de wietpas überhaupt rechtmatig is. Daarover doet de Hoge Raad in 2016 een uitspraak. De deal met minister Opstelten zou dan definitief van tafel zijn.  Paternotte is blij met dit goede nieuws: “Coffeeshops sluiten betekent meer overlast voor bewoners en het zou straatdealers vrij spel geven. Het is pijnlijk duidelijk geworden dat straatdealers vaak meer dan alleen cannabis verkopen.” Vorig jaar vielen in Amsterdam drie doden door het gebruik van ‘witte heroïne’, gekocht van een straatdealer.

 

http://www.rollingstoned.nl/2-11-15-amsterdam-stelt-sluiten-coffeeshops-uit/

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage