Home  >  Nieuws   >  D66 met 14 zetels de grootste in Amsterdam

D66 met 14 zetels de grootste in Amsterdam

20 mrt 2014

Dit is de toespraak die ik gaf nadat de Amsterdamse kiezers D66 met 14 zetels de grootste partij van de stad hebben gemaakt.

Amsterdammers!

Ik weet niet hoe u vanavond hier binnenliep. Maar ik vind het een mooie avond!

Want, Amsterdammers, 50 jaar geleden, hier even verderop, in Cafe Scheltema, daar zaten twee mannen: Hans van Mierlo en Hans Gruijters. Ze spraken over de staat van onze democratie. Ze wilden verandering. Ze droomden van een nieuwe partij. Maar ze hadden nooit durven dromen dat een halve eeuw later die partij de vanzelfsprekendheid van de macht  in Amsterdam zou doorbreken. En toch is dat precies wat wij hebben gedaan!

Dat is precies wat JULLIE hebben gedaan!

Een avond waarop jullie, in deze geweldige stad,  geschiedenis hebben geschreven. D66, opgericht in Amsterdam, is nu de grootste in Amsterdam! 

Het was een inhoudelijke campagne. Een lange campagne.  Een campagne die de meest vrije stad ter wereld waardig is. En dat geldt voor elke partij.

Ik feliciteer de SP met het verdubbelen van hun zetels. De SP heeft een knappe campagne gevoerd, met een onversneden SP-geluid.

Ik feliciteer de Partij voor de Ouderen met hun entree in de Amsterdamse gemeenteraad.

En ik bedank mijn collega Pieter Hilhorst, want de Partij van de Arbeid heeft geen makkelijke campagne gehad, maar wel keihard gewerkt, en meer dan 100.000 Amsterdammers gesproken. En dat verdient een groot applaus. Want zij hebben, net als wij, het beste voor met deze stad.

En ik dank ook Eric van der Burg, Rutger Groot Wassink en Marijke Shahsavari. Ik heb zoveel debatten met ze gevoerd dat ik hun oneliners beter ken dan die van mijn vrouw. Ik kijk ernaar uit om vier jaar met hen in de gemeenteraad te zitten.

Daarmee dank ik ook hun campagneteams en al hun vrijwilligers. Zij maakten het tot een spannende race, zij hielden ons scherp, en zij dwongen ons om geen moment achterover te leunen.

Nog veel meer wil ik jullie, ons campagneteam bedanken. Elk van jullie komt deze overwinning toe. Elk heeft bijgedragen wat hij kon, en met resultaat! De grootste partij, een grote verantwoordelijkheid rust nu op onze schouders.

Maar laten we nog even terugblikken op deze campagne. Wat was het inspirerend, om elke dag weer op pad te zijn in onze mooie stad. Om met al die kiezers in gesprek te gaan, te luisteren, maar ook te vertellen over onze plannen: voor het Amsterdamse onderwijs, voor de woningmarkt en voor de stadsfinanciën. Plannen, die we samen hebben gemaakt met al die betrokken Amsterdammers.

Deze campagne was gebouwd op jullie inzet. Jullie gingen langs de deuren in Noord. Jullie gingen ratelend over straat met Roy Ristie in Zuid-Oost. Jullie gaven het winkelend publiek in Zuid een espressoverslaving. Jullie hebben geen ondernemer in West overgeslagen. Jullie hebben ervoor gezorgd dat elke vrouw in Oost een foto van Ivar Manuel mocht ontvangen. Deze uitslag is de beloning voor alles wat jullie hebben gedaan!

Ik wil een paar mensen even in het bijzonder bedanken. Martijn, de campagneleider: het laatste half jaar had hij geen vriend thuis, maar in Frankrijk. Hij was niet eens te vinden op Grindr. Maar avond aan avond aan de slag voor het resultaat van deze avond. En hij is nog lang niet klaar., want vandaag is het nog 63 dagen tot de Europese verkiezingen.

En natuurlijk Jeroen van Spijk, onze enige echte bakfietsvoorzitter. Ik had me niemand beter kunnen wensen om als partijvoorzitter naast me te hebben staan.

Na al die maanden geen blakende gezichten, maar donkere wallen en kleine oogjes. Maar de Amsterdammers hebben ervoor gezorgd dat het echte werk NU PAS begint.

Campaigners, D66’ers, ik ben jullie ontzettend dankbaar. Maar ik dank natuurlijk vooral ook de Amsterdamse kiezer voor de grotere verantwoordelijkheid die zij ons toevertrouwen. En dat vertrouwen, dat willen we waar gaan maken. Dat vertrouwen, dat gaan we waarmaken, samen met andere partijen.

Morgen zal ik alle gekozen partijen uitnodigen voor een gesprek, om meteen te gaan werken aan een nieuw stadsbestuur. En Zoe, Paul, Reinier, Guus, Jan-Bert, Ariella, Mascha, Joris, Marijn, Meltem, Marcel, Bart en Dehlia, als ik ergens ontzettend veel zin in heb, dan is het wel om morgen om tien uur met jullie de eerste fractievergadering te hebben!

Vanavond vieren we onze overwinning, en morgen gaan we aan het werk!

 

 

Link

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage