Home  >  Nieuws   >  D66: Guggenheim in Amsterdam

D66: Guggenheim in Amsterdam

25 aug 2011

In New York heeft het bekende Guggenheim museum in samenwerking met BMW begin augustus een tijdelijke vestiging geopend op een braakliggend terrein, het zogenaamde Guggenheim Lab. De bedoeling is dat dit mobiele pop-up museum de komende negen jaar langs diverse wereldsteden reist. D66 wil dat Amsterdam een van de gaststeden wordt.

De eerste twee jaar gaat het lab na New York naar Berlijn en een grote stad in Azië. De sociaal-liberalen hebben het College schriftelijk naar de mogelijkheden gevraagd voor ná 2013. “Het zou fantastisch zijn als het Guggenheim in Amsterdam neerstrijkt, al is het maar tijdelijk. En laten we eerlijk zijn: als een museum als het Guggenheim op wereldtournee gaat, hoort Amsterdam daar onderdeel van uit te maken', aldus Jan Paternotte, D66-raadslid en woordvoerder Kunst en Cultuur. Een zanderige, braakliggende vlakte midden in New York is op initiatief van de Guggenheim foundation getransformeerd tot een pop-up museum met ruimtes voor denktanks, publieksruimtes voor exposities en ontmoetingsfuncties. Het lab heeft als doel New Yorkers en andere stedelingen na te laten denken over het leven in de stad. Na talloze voorbeelden van pop-up winkels is het Guggenheim project het eerste voorbeeld van een groot museum wat zich op deze manier presenteert. D66-raadslid Sebastiaan Capel: “Pop-up winkels in leegstaande panden hebben al bewezen van toegevoegde waarde voor Amsterdam te zijn. Het inzetten van braakliggende terreinen met een aantrekkelijke functie als een tijdelijk museum kan heel positief uitpakken voor bijvoorbeeld een straat, buurt of zelfs een heel stadsdeel. Ook het thema van het Guggenheim Lab, nadenken over stad en stedelijkheid, passen prima bij de wereldstad Amsterdam.� http://bmwguggenheimlab.org/

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage