D66 & SP: geen kind hoort noodgedwongen thuis te zitten
30 mrt 2016D66 en SP willen dat het aantal thuiszitters in Amsterdam drastisch omlaag wordt gebracht. Een voorstel van D66 en SP voor begeleiding op maat, voor zowel het kind dat noodgedwongen thuis zit als de ouders, is vandaag unaniem in de gemeenteraad aangenomen. D66-fractievoorzitter en woordvoerder onderwijs Jan Paternotte: “Het zoeken van een oplossing voor thuiszitters duurt nu veel te lang. Ouders van deze kinderen worden van het kastje naar de muur gestuurd. Zij komen in een wereld terecht vol onduidelijke regels. Het enige wat telt is dat hun kind op een school komt waar ze de zorg en aandacht krijgen die ze nodig hebben. Iedere dag dat een kind geen onderwijs krijgt is er één te veel.”
Begeleiding op maat voor kind en ouders
Scholen hebben sinds augustus 2014 een zorgplicht en moeten ook kinderen met leerproblemen als zware ADHD of autisme een plek geven. Deze kinderen hebben extra begeleiding nodig die sommige scholen niet kunnen geven. Volgens de wet passend onderwijs zou dat wel moeten, maar wet en praktijk liggen nog ver uit elkaar. Het voorstel van D66 en de SP moet zorgen dat kinderen überhaupt niet thuis komen te zitten en dat er meer persoonlijke coaching wordt gegeven aan deze leerlingen. SP-raadslid en woordvoerder onderwijs Erik Flentge: “Thuiszitten zou onmogelijk gemaakt moeten worden. Anders blijft ‘passend onderwijs’ een holle frase. Elke leerling zal ergens naar school moeten kunnen, tenzij dat medisch echt niet gaat. Het toewijzen van budgetten moet daarom eenvoudiger en flexibeler. Bepalend moet zijn wat het kind nodig heeft aan zorg en begeleiding. Dan worden de budgetten vrijgemaakt.”
Beter zicht op thuiszitters
Ook komt er beter zicht op de kinderen die momenteel al thuis zitten. Flentge: “Nu raken kinderen ‘kwijt’ in systemen van de gemeente en alle Amsterdamse scholen. Dat is vreemd en onnodig. Daarom pleiten we voor een ‘thuiszittersmonitor’. Dan weten scholen, gemeente en zorginstellingen wie er thuiszitten, hoe lang en waarom dat is. Op die manier kan er gewerkt worden aan een oplossing die past bij het kind.”
Tussen wal en schip vallen voorkomen
D66 en SP hebben daarnaast voorgesteld één persoon of organisatie verantwoordelijk te maken voor de begeleiding van kinderen naar een passende school. Die trajecten duren nu nog te lang, waarbij ouders niet voldoende worden meegenomen. Paternotte: “Sommige kinderen hebben voor hun 8e levensjaar al op zes verschillende scholen gezeten. Elke keer begint het traject om de juiste hulp en begeleiding te regelen weer opnieuw. Een heel gedoe, terwijl je kind gewoon naar school wil, en moet kunnen. We willen dat één deskundige de ouders en het kind begeleiden bij al die overgangen en doorverwijzingen.”
Meer lezen
Opinie-artikelen
- Tijd voor een enquête naar de lange arm van Beijing
- De verkiezingen volgend jaar zullen er heel anders uitzien
- Erken het nou eens: Nederlanders met een migratieachtergrond doen het steeds beter
- Maak van die tweede nationaliteit een keuze
- In tijden van corona vinden populisten wetenschap plots wél betrouwbaar
Parlementaire vragen
- Icht ‘Randstad bij vuilste gebieden Europa 'Ik zou wonen in Amsterdam zeker niet aanraden'’
- Ijk het bericht over mogelijke problemen met veilige en snelle verspreiding van een coronavaccin
- Lelystad
- Niet-essentiële reizen naar risicogebieden tijdens de coronacrisis
- Ofberekeningen Lelystad Airport (advies 3456) van de Commissie voor de m.e.r. d.d. 31 maart 2020
Jan in de media
- De afkeer van de studielening verbroedert nu zelfs SGP en D66: beurs terug voor groot deel studenten
- Verscherp controle op kwaliteit digitaal hoger onderwijs, zeggen VVD en CDA
- Teststraat op Schiphol ineens verdwenen: was dit een geslaagde proef of een mislukte maatregel?
- Van hashtags tot hervormingen (Gesprek bij Skin Deep in de Rode Hoed - video!)
- Een minimale ticketprijs van 35 euro zal de luchtvaartsector niet veranderen
Blijt op de hoogte
Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.
jan paternotte