Amsterdamse raad wil dat politie start met stopformulieren
10 jun 2016Laat agenten motiveren waarom ze iemand staande houden. Dat bepleit een meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad. Om etnisch profileren door de politie terug te dringen, dienen GroenLinks, D66, SP en PvdA een motie in die oproept zogenoemde stopformulieren in te voeren. Agenten moeten dan aangeven waarom ze iemand staande houden. In het Verenigd Koninkrijk en Spanje zijn deze stopformulieren al ingevoerd. Met succes: etnisch profileren is afgenomen, en tegelijkertijd is het percentage succesvolle controles gestegen. De motie roept het college op in overleg te treden met de Amsterdamse politie, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en de Nationale Politie om zo snel mogelijk een pilot met stopformulieren in Amsterdam te starten.
Bewustwording
D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: “De taxichauffeur die op weg naar huis drie alcoholcontroles krijgt terwijl zijn blanke collega daar ‘nooit last van heeft’: het is discriminatie. En dat geeft mensen het gevoel niet als volwaardige Amsterdammer behandeld te worden en daardoor ook niet dezelfde kansen te hebben als de autochtone buurman. Daar moeten we écht elke dag werk van maken. Stopformulieren hebben bewezen agenten bewuster te maken van hun acties. Zo kunnen we meteen discriminatie terugdringen.”
Politiewerk wordt effectiever en eerlijker
GroenLinks-fractievoorzitter in Amsterdam Rutger Groot Wassink: “Agenten combineren, bewust of onbewust, uiterlijke kenmerken met stereotype daders zonder dat daar concrete aanleiding toe is.” Amnesty International luidde al in 2013 de noodklok over deze vorm van discriminatie. “Drie jaar later moeten we concluderen dat het niet gelukt is om etnisch profileren uit te bannen. Stopformulieren werken al in het buitenland, laten we die dus zo snel mogelijk in Nederland invoeren, te beginnen in Amsterdam.”
Pilot Amsterdam
PvdA-raadslid Sofyan Mbarki: “Politiecontrole op basis van uiterlijk is niet juist, niet nodig en niet effectief. Het kan zelfs bijdragen aan grote maatschappelijke onvrede en gevoelens van uitsluiting. Een stopformulier werpt in die zin een mentale barrière op tegen onbewuste vooroordelen. Het dwingt een agent om na te denken waarom hij juist deze persoon wil aanhouden.” SP-raadslid Peter Kwint: “Etnisch profileren is niet alleen moreel onjuist, het ondermijnt ook het vertrouwen van grote groepen Amsterdammers in de politie. Door stopformulieren worden agenten gedwongen en geholpen te onderbouwen waarom ze iemand staande houden.”
Meer lezen
Opinie-artikelen
- Tijd voor een enquête naar de lange arm van Beijing
- De verkiezingen volgend jaar zullen er heel anders uitzien
- Erken het nou eens: Nederlanders met een migratieachtergrond doen het steeds beter
- Maak van die tweede nationaliteit een keuze
- In tijden van corona vinden populisten wetenschap plots wél betrouwbaar
Parlementaire vragen
- Icht ‘Randstad bij vuilste gebieden Europa 'Ik zou wonen in Amsterdam zeker niet aanraden'’
- Ijk het bericht over mogelijke problemen met veilige en snelle verspreiding van een coronavaccin
- Lelystad
- Niet-essentiële reizen naar risicogebieden tijdens de coronacrisis
- Ofberekeningen Lelystad Airport (advies 3456) van de Commissie voor de m.e.r. d.d. 31 maart 2020
Jan in de media
- De afkeer van de studielening verbroedert nu zelfs SGP en D66: beurs terug voor groot deel studenten
- Verscherp controle op kwaliteit digitaal hoger onderwijs, zeggen VVD en CDA
- Teststraat op Schiphol ineens verdwenen: was dit een geslaagde proef of een mislukte maatregel?
- Van hashtags tot hervormingen (Gesprek bij Skin Deep in de Rode Hoed - video!)
- Een minimale ticketprijs van 35 euro zal de luchtvaartsector niet veranderen
Blijt op de hoogte
Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.
jan paternotte