Home  >  Nieuws   >  Amsterdam moet banden aanhalen met overzeese topsteden

Amsterdam moet banden aanhalen met overzeese topsteden

17 sep 2009

Amsterdam moet banden aangaan met steden in de vijf grote opkomende economieën van de wereld: Brazilië, Rusland, India, China en Mexico, de zogenaamde ‘BRICM-landen’. Dat vindt althans D66-duoraadslid Jan Paternotte, die vanmiddag dit voorstel doet aan burgemeester Job Cohen bij het raadsdebat over de stedenbanden van Amsterdam in de afgelopen jaren.

Volgens de sociaal-liberalen zijn de BRICM-landen dé opkomende economieën in de wereld en daarom voor de economische ontwikkeling van Amsterdam interessant om verbindingen mee aan te gaan. Wat D66 betreft richt Amsterdam zich in eerste instantie op Beijing, Hyderabad, La Paz, St. Petersburg en Guadalajara.

Amsterdam onderhoudt met diverse steden een stedenband of ‘samenwerkingsverband’, zoals het tegenwoordig wordt genoemd. In het verleden ging het om steden als Managua in Nicaragua en Beiran in Mozambique. In 2001 is besloten dat Amsterdam haar partnersteden zou gaan zoeken in ‘herkomstlanden’ van Amsterdammers en in nieuwe EU-lidstaten. Zo ontstonden banden met bijvoorbeeld Paramaribo, Accra (Ghana) en Riga (Letland). Volgens D66 is het nu tijd om een derde categorie toe te voegen: landen die de economische ontwikkeling van Amsterdam kunnen versterken.

D66-duoraadslid Jan Paternotte: 'Het idee achter stedenbanden is al aangepast. Vroeger ging het om ondersteuning, tegenwoordig gaat het meer om samenwerking.” D66 ziet in dat kader kansen om banden aan te gaan met steden in de grote opkomende economieën van de wereld. “Wat ons betreft zoeken we vooral aansluiting bij steden met een vergelijkbaar (economisch) profiel als Amsterdam, waar de creatieve sector en kenniseconomie belangrijk zijn. Wij denken dan bijvoorbeeld aan La Paz in Brazilië, Hyderabad in India, St. Petersburg  in Rusland, en Guadalajara in Mexico”, aldus Paternotte. Met Beijing in China bestaat al een hechte band, daterend uit de jaren '80. Deze band is de laatste jaren door dit College verstevigd met diverse bezoeken. Volgens D66 kan in deze banden geïnvesteerd worden door te besparen op uitwisselingen met kleine landen als Sint Maarten, en door de weigering van Sofia om een stedenband met Amsterdam aan te gaan te accepteren.

D66 hoopt dat burgemeester Cohen deze categorie wil toevoegen in het beleid voor stedenbanden. “Op deze manier kan Amsterdam verder werken aan het internationale karakter en de verbindingen die een handelsstad nodig heeft”, aldus Paternotte.

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage