Home  >  Nieuws   >  Amsterdam wil gat dichten in Nederlands asielbeleid

Amsterdam wil gat dichten in Nederlands asielbeleid

03 jul 2015

Vreemdelingen die zijn uitgeprocedeerd, maar hun verblijf aanvechten omdat ze niet terug kunnen naar het land van herkomst, kunnen terecht bij een zojuist geopende 24-uursopvang in Amsterdam. Op verzoek van D66, GroenLinks en SP wordt onderzocht of bij die opvang ook mensen toegang kunnen krijgen die een verblijfsvergunning aanvechten op basis van een buitenschuldverklaring, het kinderpardon of het feit dat zij slachtoffer zijn van mensenhandel. Jan Paternotte, D66-fractievoorzitter, is blij met de toezeggingen van de burgemeester om dit te gaan onderzoeken: “Wie toewerkt naar een verblijfsvergunning moet je dat niet vanaf de straat laten doen. Zeker niet slachtoffers van mensenhandel, of asielzoekers die niet meer welkom zijn in hun land van herkomst. Dat zou het kabinet moeten oplossen, maar zolang zij het niet doen laat Amsterdam deze mensen niet op straat belanden.”

Buitenschuldverklaring werkt niet

Formeel gezien kunnen mensen die écht niet terug kunnen naar hun land van herkomst aanspraak maken op een ‘buitenschuldverklaring’. In de praktijk wordt dit nauwelijks toegekend. Veelal omdat aanvragers geen paspoort hebben die aantoont dat ze uit hun herkomstland komen. Of omdat ambassades weigeren een verklaring van afwijzing te verstrekken, wat nodig is voor de buitenschuldverklaring. Uitgeprocedeerde asielzoekers hebben dan geen recht op Rijksopvang en worden dus ‘geklinkerd’. D66, SP en GroenLinks vinden dat de 24-uursopvang, en bijbehorende juridische begeleiding, juist ook voor deze groep beschikbaar moet zijn.

Terugkeereis officieel van tafel

De eis van het kabinet om mee te werken aan terugkeer, alvorens toegang wordt verleend aan de 24-uursopvang, is in Amsterdam ook van tafel. Paternotte: “Het kabinet gaat voorbij aan de realiteit waar we mee te maken hebben in Amsterdam. Hoe kan je nu vragen aan mensen om te tekenen voor meewerken aan terugkeer, als je niet terug kán?” Op verzoek van D66, GroenLinks en SP wordt er expliciet opgenomen bij het opvangprogramma dat meewerken aan terugkeer geen ingangseis is. De motie is met brede steun in de raad aangenomen.

http://www.at5.nl/artikelen/144842/gemeenteraad_wil_ruimer_opvangprogramma_vreemdelingen

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage