Home  >  Nieuws   >  Amsterdam traag met hervormingen

Amsterdam traag met hervormingen

12 nov 2012

De Democraten willen veel meer tempo en vrezen dat Amsterdam noodzakelijke maatregelen doorschuift naar een volgend college.

Het hervormen van de gemeentelijke organisatie loopt in Amsterdam opnieuw vertraging op. Al sinds 2010 is de stad bezig met het in kaart brengen van mogelijke hervormingen. Nu blijkt uit de begroting 2013 dat de gemeente nog steeds bezig is met het maken van uitwerkingsplannen. Dat zegt D66 Amsterdam in reactie op de presentatie van de begroting 2013. De Democraten willen ‘veel meer tempo’ en vrezen dat Amsterdam noodzakelijke maatregelen doorschuift naar een volgend college. Amsterdam zit al jaren in financieel zwaar weer door een dure organisatie, afnemende rijksbudgetten en dalende inkomsten. Sinds 2010 zit de gemeente in een bezuinigingsoperatie van op termijn jaarlijks 208 miljoen. Vanaf 1 januari 2013 tot 2016 komt daar 193 miljoen aan bezuinigingen bij. “Voor de zomer leek Amsterdam eindelijk echt te gaan hervormen. De wethouder personeel en organisatie vroeg zich ineens af of we al die 37 gemeentelijke diensten wel echt nodig hadden. En de wethouder financiën had het over goedkoper werken zonder dat de Amsterdammer het ging merken. Dat klonk verstandig en alsof het ook allemaal in 2010 had kunnen gebeuren. En nu zijn veel grote besparingen, zoals op personeel en dienstverlening, opnieuw uitgesteld�, aldus D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. D66 wijst onder meer op de zoveelste vertraging van het strategisch personeelsplan. Paternotte: “Al in 2009 kondigde het stadsbestuur een strategisch personeelsplan aan. In september 2012 zou het er echt zijn, zodat de hervorming van het ambtelijk apparaat van start kon gaan. Nu is dit weer doorgeschoven naar januari 2013.� Ook het feit dat er geen enkel concreet plan ligt voor samenvoegen van gemeentelijke diensten stelt de grootste oppositiepartij teleur. Eind 2011 werkte er 15.519 medewerkers bij de gemeente, waarvan 5.870 bij de stadsdelen. Met dat aantal is Amsterdam een bijzonder conservatieve gemeente. Ten opzichte van 2011 zal tot 2020 33% van het personeelsbestand uitstromen (grotendeels door pensionering). Ondertussen handhaaft de gemeente wel een vacaturestop waardoor nieuwe talenten niet binnen de gemeente aan de slag kunnen. Het gevolg zal zijn dat Amsterdam later veel meer geld kwijt is aan het aantrekken van gekwalificeerd personeel op een krappe arbeidsmarkt. D66 pleit er dan ook voor om de vacaturestop op te heffen. Financiële positie Uit een vorig jaar uitgevoerde stresstest naar de gemeentelijke financiën bleek dat Amsterdam een relatief goede financiële uitgangspositie heeft door het grondbezit en een groot eigen vermogen. Daarbij komt wel dat Amsterdam een langlopende schuld heeft van 3,1 miljard euro. Het boekjaar 2011 werd dan ook alleen positief afgesloten door een gunstige rentestand. Naast trage hervormingen gaan er ook gewoon nog steeds dingen mis in de gemeente. Projecten als de Oostlijn en de gemeentelijke ICT kosten de stad miljoenen extra.

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage