Home  >  Nieuws   >  Amsterdam krijgt Lerarenbrigade

Amsterdam krijgt Lerarenbrigade

16 feb 2017

Ervaren, sterke leraren die toe zijn aan een uitdaging gaan het lerarenteam op scholen met veel uitdagingen versterken. De gemeente gaat het voorstel van D66-fractievoorzitter Jan Paternotte, VVD en SP voor deze lerarenbrigade uitwerken. “Laat leraren weer van elkaar leren.” Die oproep doet D66-fractievoorzitter Jan Paternotte “Als er veel kinderen in de klas zitten waarbij extra meters moeten worden gemaakt, is dat keihard werken. Sommige leerlingen worden nooit voorgelezen door hun ouders of krijgen geen hulp thuis bij hun huiswerk.  Ondersteund worden door een ervaren leraar kan dan een wereld van verschil betekenen, voor de kinderen in de klas en voor de leraar zelf.”

Lerarenbrigade

Het idee komt van de Nationale Denktank en wordt de Lerarenbrigade genoemd. Ervaren en sterke leraren die toe zijn aan een uitdaging worden voor twee jaar gedetacheerd op scholen waar ze extra hulp kunnen gebruiken. Sommigen gaan een eigen klas lesgeven en anderen coachen de bestaande docent. Paternotte:  “Co-teaching zorgt ervoor dat kinderen die dat nodig hebben net even die extra aandacht krijgen en  achterstanden worden weggewerkt. Door samen les te geven kan je ook van elkaar leren, maar op een hele prettige manier.  Je staat als leraren onder elkaar toch meer op gelijke voet, in plaats van onderwijsconsultant die de leraar vertelt hoe het moet.”

Extra aandacht voor leerlingen die achter blijven

De gemeente gaat kijken of zij de lerarenbrigade met subsidie of in natura kan aanbieden aan geïnteresseerde scholen. Uit vorige verbeterprogramma’s voor scholen bleek al dat er echt draagvlak moet zijn binnen het lerarenteam om succesvol een kwaliteitsslag te kunnen maken. De partijen benadrukken dan ook dat scholen zelf interesse moeten hebben in een lerarenbrigade. “Leraren die kiezen om mee te doen aan de Lerarenbrigade hebben een hele sterke motivatie om een team en het onderwijs te verbeteren. Zodat kinderen die dit het hardst nodig hebben het beste onderwijs krijgen. Maar dan moeten deze leraren wel gemotiveerd verwelkomd worden in het bestaande team. Dat kan alleen als leraren er dus zelf achter staan,” aldus Paternotte.

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage