Home  >  Jan in de media   >  Zorgen in Kamer over Turkse plannen met weekendscholen

Zorgen in Kamer over Turkse plannen met weekendscholen

11 aug 2018

De Tweede Kamer is bezorgd over het nieuws dat de Turkse regering weekendscholen wil financieren in Nederland. De VVD en de SP hebben Kamervragen gesteld aan minister Wouter Koolmees van sociale zaken.

Jonge Turken in het buitenland die zich aanmelden, kunnen op de scholen ongeveer vijf uur per weekend les krijgen. Twee uur voor Turkse taalles en drie uur geschiedenis, godsdienst, kunst en maatschappijleer. Het onderwijs wordt grotendeels gefinancierd door de Turkse overheid. Behalve in Nederland wil Turkije ook in andere landen weekendscholen opzetten.

De kinderen moeten minimaal 32 weken de vakken volgen, en niet langer dan veertig weken. Het weekendscholenproject is erop gericht om jonge Turken in het buitenland betrokken te houden bij het vaderland en de Turkse cultuur.

Optreden als dat nodig is

Het ministerie van sociale zaken ziet het Turkse initiatief niet als een probleem. Kamerlid Bente Becker (VVD) wil van Koolmees weten of er toezicht zal worden gehouden op de weekendscholen en of hij bereid is in te grijpen als integratie wordt belemmerd. Jasper van Dijk (SP) spreekt van een onwenselijke poging om invloed uit te oefenen.

Het ministerie stelt dat het landen vrij staat om behoud van de eigen taal en cultuur te stimuleren bij landgenoten in het buitenland. 'Meerdere landen, waaronder ons eigen land, doen dit.' Maar, zegt het ministerie, wat we niet willen is dat het onderwijs als doel heeft om de integratie in Nederland te belemmeren of om antidemocratische opvattingen te stimuleren. Als er signalen zijn dat dit gebeurt, zal de overheid optreden.

Vervolgstap van Erdogan

Turkije-deskundige Joost Lagendijk noemt in Nieuwsuur de actie van Erdogan een vervolgstap om 'zichzelf en Turkije te presenteren als de 'grote broer' waarop Turkse Nederlanders terug kunnen vallen als dat nodig is.'

Duidelijke grens

Jan Paternotte van D66 wil dat minister van buitenlandse zaken Stef Blok in Ankara benadrukt dat de scholen niet als politiek middel mogen worden gebruikt. 'We moeten een duidelijke grens trekken', stelt het Kamerlid.

Paternotte is bezorgd dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan met de weekendscholen 'meer greep wil hebben op Turken in Nederland'.

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage