Home  >  Jan in de media   >  Veel verwarring over 'jaaglijst'

Veel verwarring over 'jaaglijst'

02 sep 2016

Gaan er nu wel of geen lijsten van Gülenleerlingen rond onder Turkse Nederlanders in Amsterdam? Gisteren ontstond ophef over het mogelijke bestaan van zulke lijsten, waarmee Erdogan-aanhangers over de rug van kinderen jacht zouden maken op gülenisten. De lijsten zouden zelfs worden gedeeld met Ankara. Maar er kwamen gisteren steeds meer vraagtekens over het bericht. Bestaan die lijsten wel?

Bron van het nieuws is de Amsterdamse D66-fractie. Fractievoorzitter Jan Paternotte vertelde gisterochtend in een vergadering van de onderwijscommissie dat er in Amsterdam lijsten rondgaan met de namen van kinderen die zich willen uitschrijven van Gülen-scholen én leerlingen die juist willen blijven. Die zouden erop zijn gezet door Erdogan-aanhangers, zonder dat de ouders dat wisten of er toestemming voor hadden gegeven. Het Parool pikte het nieuws direct op, andere landelijke media zoals de NOS volgden. Er zou volgens Het Parool per kind worden aangegeven of het tot de gülenisten behoort of niet - of het 'goed' is of 'fout'.

Maar burgemeester Van der Laan verklaarde tijdens een commissievergadering algemene zaken later op de dag dat hij niets van zulke lijsten wist. Bij de onderwijswethouder en de politie waren ze ook niet bekend - terwijl Paternotte dat wel had beweerd.

Verwarring alom: hoe zat het nu? Van der Laan wist van maar één lijst, zei hij, daterend van 18 augustus. Ouders die hun kinderen (109 in totaal) bij Gülen-gezinde scholen weg wilden halen, hadden die bij de gemeente ingediend. Die lijst was al bekend.

Mogelijk gaat het om een misverstand. De lijst die D66 heeft ingezien zou best dezelfde kunnen zijn als de lijst waarover Van der Laan het had, zegt Paternotte na de vergadering. Al is zijn lijst langer: niet 109 maar 132 kinderen. Het gaat om enkele A4'tjes waarop kinderen ingedeeld staan in rijen van 10 à 15 per basisschoolgroep. Vandaar misschien het enigszins misleidende meervoud 'lijsten'.

Op Paternotte's lijst, kort ingezien door Trouw, staan geen kruisjes of andere aanduidingen achter de kinderen. Ze worden niet ingedeeld in een 'goed' of 'fout' kamp. Toch, zegt Paternotte, gaat het nog steeds om een lijst die is bedoeld om te intimideren. Volgens hem staan er 'een hele hoop' kinderen onterecht op. 'Ouders worden hiermee onder druk gezet.'

Hoe weet hij dat zo zeker? De Amsterdamse D66-fractie hoorde woensdagavond van een mogelijke 'jaaglijst' tijdens een bijeenkomst met bezorgde Turkse Nederlanders. Die had ze belegd om te weten wat er leeft in deze gemeenschap. Van D66-kant waren vier mensen aanwezig; Paternotte was er niet. Aan de andere kant van de tafel zaten een directeur van een Gülen-school, een advocaat en tien Turks-Nederlandse ouders.

De Turkse delegatie liet een lijst zien en vertelde dat er veel kinderen onterecht op stonden. Ze toonde foto's waarop een lid van de commissie 'Veilig naar school', die de lijst zou hebben opgesteld, poseert met Erdogan, waarmee de innige banden met Ankara moesten worden aangetoond.

Hadden de aanwezige Turkse ouders zélf ook kinderen die onterecht op de lijst stonden? Nee, erkent Paternotte. Ook heeft niemand bij D66 rechtstreeks met andere ouders gesproken wier kinderen er tegen hun zin op stonden. Onduidelijk blijft dus of het verhaal dat D66 woensdag te horen kreeg klopt. En zo ja, om hoeveel kinderen het dan gaat.

De burgemeester liet gisteren de mogelijkheid open dat er kinderen onterecht op de lijst staan die hij op 18 augustus zag. Hij beloofde dit uit te gaan zoeken. Ook gaat hij kijken of de lijst met Turkije is gedeeld.

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage