Home  >  Jan in de media   >  Uit de Telegraaf: 'Amsterdam wordt Emsterdem'

Uit de Telegraaf: 'Amsterdam wordt Emsterdem'

26 jun 2009

Door Richard van de Crommert AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat Engels officieel als tweede taal invoeren. Daarover werd gisteren overeenstemming bereikt in de gemeenteraad.

Het is een overwinning voor D66-duoraadslid Jan Paternotte die steun kreeg van GroenLinks, PvdA en de VVD. Paternotte pleit er ondermeer voor dat niet-Nederlandstaligen voortaan aangifte kunnen doen in het Engels en dat in het openbaar vervoer de haltes ook in het Engels worden omgeroepen. Het GVB begon vorige maand al voortvarend met het gebruik van het Engels, dit tot grote woede van het comité ‘Geen Engels op de tram’ en de ‘Stichting Taalverdediging’. Zij vinden het GVB een binnenlands vervoerbedrijf en de maatregel bovendien onwenselijke bevoordeling van Engels sprekende burgers en bezoekers. ,,We zouden een voorbeeld moeten nemen aan Marken en Volendam”, stelde Thomas Hoevers. ,,Dat zijn toeristentrekkers van de eerste orde. En Nederlands is daar de belangrijkste taal.”

Vorig jaar september werd het voorstel nog weggestemd, maar nu lijkt een meerderheid te porren voor het plan van ambitieuze gemeenteraadslid. ,,Helaas is het niet gelukt om van Nederlands een wereldtaal te maken, de VOC-mentaliteit van sommigen van ons ten spijt,”, stelde Paternotte. ,,Maar ondertussen kan iedereen in winkels en cafés goed met het Engels terecht. Maar niet bij de gemeente. Dat is weinig gastvrij en moet anders.”

Probleem blijft echter dat het wettelijk niet mogelijk is om aangiftes in het Engels te doen. De politie mag wat Paternotte betreft wel wat gastvrijer worden. Hij daagde wethouder Lodewijk Asscher uit om de hoofdofficier van Justitie hierover een stellingname te vragen.

VVD-raadslid Huub Verweij is blij met het voorstel, maar vindt het niet meer dan een eerste stap in de goede richting. Hij zegt: ,,Nu nog de Amerikaanse dienstbaarheid, de Duitse tucht en de schoonheid van het Scandinavische Noorden en het komt allemaal goed met Amsterdam.”

Bron: De Telegraaf, vrijdag 26 juni 2009

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage