Home  >  Jan in de media   >  Te laat met Engels' - vijf vragen over tweetalig onderwijs aan Jan Paternotte, D66

Te laat met Engels' - vijf vragen over tweetalig onderwijs aan Jan Paternotte, D66

22 dec 2014

De keuze voor tweetalig onderwijs moet straks even vanzelfsprekend zijn als de keuze voor montessori-onderwijs. Daartoe moet de gemeente tweetalig onderwijs aanjagen, vinden D66 en de VVD.

Tweetalig onderwijs aanjagen, hoe wilt u dat doen?

"Het rijk is begonnen met een pilot om tweetalig basisonderwijs te stimuleren. Scholen geven dertig tot vijftig procent van hun lessen in een vreemde taal. Zij krijgen tienduizend euro per jaar ter ondersteuning. Slechts één Amsterdamse school heeft zich aangemeld, de De Visserschool, op het Columbusplein, terwijl in Hilversum drie scholen meedoen. Als hoofdstad zouden wij een voortrekkersrol moeten hebben. Wij vinden dat je als ouder moet kunnen kiezen voor tweetalig onderwijs, zoals je ook kiest voor montessori. Daarom willen wij dat er ook een Amsterdamse proef komt. De bedoeling is minstens twee scholen te interesseren. Zij moeten financieel ondersteund worden door de gemeente."

Veel Nederlanders spreken beter Engels dan Duitsers of Fransen. Is tweetalig onderwijs wel zo noodzakelijk? "Nederlands is geen wereldtaal. We moeten ons niet vergelijken met Duitsers of Fransen, die overigens ook steeds beter Engels spreken. Nederland is als klein land afhankelijk van het buitenland. Het wordt makkelijker internationale bedrijven te trekken als ze weten dat ze hier personeel kunnen vinden dat op een hoog niveau Engels spreekt. En dat geldt niet alleen voor hogeropgeleiden, ook voor bijvoorbeeld hotelpersoneel en taxichauffeurs."

 

Twee scholen, daarmee kom je er toch niet? Is het niet beter vooral in te zetten op vroeg vreemdetalenonderwijs? "Het is nog steeds weinig, maar het is al een hele stap. We willen ook vroeg vreemdetalenonderwijs verder bevorderen, maar uiteindelijk werkt tweetalige les beter dan een paar uurtjes per week Engels."

Hoe moet de pilot vorm krijgen?

"De landelijke opzet is prima. We moeten in overleg met de onderwijsinspectie en de staatssecretaris om hier de Amsterdamse pilot aan toe te voegen. Voordat we iets zeggen over de gemeentelijke bijdrage, moeten we in gesprek met de schoolbesturen. Maar ik denk dat het minimaal tienduizend euro per jaar moet zijn."

 

Maar komt het leren van goed Nederlands niet in het gedrang? "Uit onderzoek blijkt juist dat leren van een tweede taal het taalgevoel van kinderen versterkt. Ook bij kinderen die thuis geen Nederlands spreken, kan Engels naast Nederlands geen kwaad. Het kan zelfs helpen bij het leren van Nederlands."    "Onder het vorige stadsbestuur werd tweetalig onderwijs ontmoedigd omdat het niet paste binnen de kwaliteitsaanpak van basisscholen. Amsterdam loopt achter op Rotterdam wat betreft scholen met vroeg vreemdetalenonderwijs. Hier zijn het er negentien, in Rotterdam 39."

 

Dit interview verscheen op 16 oktober 2014 in Het Parool

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage