Home  >  Jan in de media   >  Paternotte wint sowieso

Paternotte wint sowieso

18 mrt 2015 Paternotte wint sowieso paternotte wint sowieso

door Ruben Koops

AMSTERDAM, woensdag Nog nooit is iemand zo dichtbij geweest. Als de sterren aan de politieke hemel voor D66-lijsttrekker Jan Paternotte vandaag goed staan maakt hij een kans de PvdA na tientallen jaren te onttronen als grootste partij van Amsterdam.

En het is niet toevallig dat juist Paternotte naar boven komt drijven als de man die de machtsverslaafde sociaaldemocratie bij de horens pakt. Meer dan welke Amsterdamse politicus ook heeft hij zijn leven in dienst gesteld van de overwinning die hij vandaag gaat behalen.

In de peilingen staat D66 op flinke winst. Als de partij vanavond na 65 jaar de PvdA van de troon stoot, wordt dat de raketbrandstof voor de politieke carrière van Paternotte. Want een overwinning in Amsterdam is niet het eindstation voor de onlangs dertig geworden Paternotte.

Als student internationale betrekkingen aan de UvA begint de in Den Bosch geboren Paternotte in 2002 zijn leven in Amsterdam. In 2004 wordt hij leider van de Jonge Democraten, zoals zoveel prominente D66’ers voorzitter van de jongerenafdeling zijn geweest. Nog een teken dat Paternotte nooit alleen op Amsterdam heeft ingezet. Zijn netwerk binnen de partij groeit razendsnel.

In 2009 hielp hij Europarlementariër Marietje Schaake aan een verkiesbare plaats op de EU-lijst van de partij. „Het is een politiek dier, de partij is een groot onderdeel van zijn leven. En niet alleen als het goed gaat”, oordeelt zij over hem. Schaake verwijst naar 2010 toen de lokale D66-fractie de enorme verkiezingswinst niet wist te verzilveren. Door intern gerommel en een te kritische houding richting de PvdA kwam de partij met lege handen weer in de oppositie terecht. Maar Jan bleef, werd een jaar later fractievoorzitter en begon aan de opbouw van de politieke machine die de partij nu is.

Respect

Dat heeft hem het respect opgeleverd van partijleider Alexander Pechtold. „Jan is niet iemand die op het volgende bootje stapt om weg te varen als het moeilijk wordt. Dat is zeer belangrijk voor zijn positie binnen de partij”, aldus de politicus die zelf ook ooit begon als raadslid en wethouder. Of hij Paternotte heeft geadviseerd om, net zoals hij dat zelf deed in Leiden, plaats te nemen in het stadsbestuur laat hij in het midden. „Ik adviseer hem graag, maar dit houd ik tussen hem en mij.”

Het pluche van de Stopera lonkt. De afgelopen jaren vroeg Paternotte wel eens gekscherend aan de mensen om hem heen of hij bij winst wel of geen wethouder zou moeten worden. Hij lijkt zijn keuze nu te hebben gemaakt. „Het plan is nu niet om wethouder te worden.” Meer woorden maakt hij er niet aan vuil.

Paternotte heeft met zijn partner Lise-Lotte Kerkhof een huis op erfpachtgrond gekocht op de Oostelijke Eilanden. Het stel rijdt een Volkswagen Fox. Hij is lid geworden van kunstenaarssociëteit De Kring en drinkt graag single malt whisky. Het is een stabiele fase in zijn leven. Maar ondertussen staat Paternotte niet stil.

Zijn rijzende ster binnen de partij werd zichtbaar tijdens de herdenkingsdienst in de Utrechtse Domkerk na het overlijden van Els Borst. Volgens aanwezigen kreeg Paternotte een prominente plaats toebedeeld tussen de boegbeelden van het tweede paarse kabinet. Honderden aanwezigen, Jan zat vooraan. De politieke pikorde op dit soort bijeenkomsten is niet mis te verstaan. Een ander groot D66-talent, Rob Jetten uit Nijmegen, was er niet bij.

'Jan gaat Alexander opvolgen”, zeggen sommige D66’ers in de euforie van de campagne. Dat kan heel goed, want de Stopera begint te klein te worden voor dit raadslid. Of D66 vandaag de grootste wordt of niet, Paternotte heeft in ieder geval gewonnen.

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage