Home  >  Jan in de media   >  Nieuwe Duitse maatregel geeft hoop aan het nachtleven in Nederland

Nieuwe Duitse maatregel geeft hoop aan het nachtleven in Nederland

20 sep 2021

In Berlijn zijn ze er in aangepaste vorm afgelopen zaterdag mee begonnen. Openbare gelegenheden mogen daar zelf bepalen of ze mensen naar binnen laten die zich vooraf hebben laten testen. Gevaccineerde mensen en mensen die de ziekte hebben doorgemaakt, mogen sowieso naar binnen.

De Nederlandse politiek volgt met veel interesse hoe onze oosterburen het doen. De andere optie die Duitsland overwoog was het 2G-model, waarin mensen alleen met vaccinatie of herstelbewijs verschillende openbare gelegenheden mochten bezoeken. Deze optie is nu van tafel, omdat daardoor geteste mensen worden uitgesloten. Maar in Berlijn mogen ondernemers dit dus nog zelf beslissen.

Onwennig gevoel

Zo mag een discotheek in Berlijn, mits alle maatregelen worden nageleefd, maximaal 2000 bezoekers naar binnen laten. De Nederlandse DJ Armando Martinez werkt in het nachtleven van Berlijn en maakte zaterdag voor het eerst kennis met het 3G-systeem. 'Ik merk dat mensen nog een beetje voorzichtig zijn met vol gas geven', vertelt hij aan Hart van Nederland.
Afgelopen nacht organiseerde Armando een feestje. Het publiek moet nog wennen aan het feit dat er zoveel is toegestaan. 'De plek waar ik mijn feestje hield was voor maximaal zeventig mensen bedoeld. De ruimte had een capaciteit van honderd. Uiteindelijk hadden we iets van vijftig man binnen, omdat de mensen het zelf nog niet helemaal vertrouwen.'

Mogelijk binnenkort in Nederland

D66-Kamerlid Jan Paternotte is voorstander van het Duitse 2G-model. Hij diende afgelopen week een voorstel in om het in Nederland mogelijk te maken. Met name omdat daardoor discotheken wel na 0.00 uur open kunnen. 'De meeste Nederlanders hebben de kans gehad om gevaccineerd te zijn. Moet je tegen hen dan zeggen: sorry, je moet toch thuisblijven? Dat lijkt me niet goed. Dan liever de nacht wel openen en dan met dit 2G-model uit Duitsland', vertelt Paternotte aan Hart van Nederland.

Volgens Paternotte werkt een 3G-model minder, omdat geteste mensen niet per definitie coronavrij zijn. Dat was ook het beleid Nederland hanteerde in het begin van afgelopen zomer. 'Wat het OMT zegt is dat je minder kans hebt om besmet te raken en het virus over te dragen, dan als je alleen een test hebt gedaan. Die test is natuurlijk niet helemaal zeker. Je bent zelf ook nog volledig kwetsbaar als je niet gevaccineerd bent of het virus al gehad hebt. Met 2G heb je mensen die beter beschermd zijn en minder een risico zijn voor anderen.'

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage