Home  >  Jan in de media   >  Jan Paternotte en Werner Toonk winnen Sofprijs der Nederlandse taal 2014

Jan Paternotte en Werner Toonk winnen Sofprijs der Nederlandse taal 2014

03 feb 2015 Jan paternotte en werner toonk winnen sofprijs der nederlandse taal 2014 ja

De Stichting Nederlands heeft de Sofprijs der Nederlandse taal 2014 toegekend aan de Amsterdamse gemeenteraadsleden Jan Paternotte (D66) en Werner Toonk (VVD). Zij ontvingen deze prijs voor hun Initiatiefvoorstel Tweetalig Onderwijs. Dit voorstel moet de toekomstige internationale carrièrekansen van leerlingen te verbeteren, met het aanbieden van tweetalig basisonderwijs. De stichting Nederlands ziet het gebruik van andere talen in het basisonderwijs nog steeds als bedreiging van het Nederlands.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: ‘Ik ben blij dat ik, na afgelopen jaren meerdere malen genomineerd te zijn geweest, deze prijs dit jaar eindelijk in ontvangst mag nemen. Het geeft extra erkenning aan ons streven het onderwijs in Amsterdam te vernieuwen en te verbeteren. Afgelopen maanden werd ik door ouders, leraren en schooldirecteuren benaderd vanwege hun enthousiasme voor tweetalig onderwijs. Ook kinderen op de tweetalige Visserschool komen enthousiast en mondiger thuis, zowel in het Engels als in het Nederlands. ’

Bij tweetalig onderwijs wordt dertig tot vijftig procent van de lessen in het Engels gegeven. Dat kan bijvoorbeeld tijdens topografie, maar ook bij gymlessen. Kinderen krijgen net zo veel Nederlandse taal en rekenen als op andere scholen, maar met de Engelstalige lesuren erbij leren ze twee talen tegelijk.

Vorig jaar kreeg voormalig wethouder Pieter Hilhorst nog de Lofprijs der Nederlandse taal nadat hij een eerder voorstel voor tweetalig onderwijs had afgewezen en had gezegd geen seconde te willen besteden aan het internationaliseren van het Amsterdamse basisonderwijs.

Meer informatie over de prijs

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage