Home  >  Jan in de media   >  GVB gaat op tweetalige tour

GVB gaat op tweetalige tour

25 mei 2009

AMSTERDAM - Het GVB gaat op de tweetalige toer.

Dienstmededelingen over storingen en vertragingen moeten in de toekomst zowel in het Nederlands als Engels worden gedaan.

Dit schrijft wethouder Lodewijk Asscher (Economische Zaken) aan de gemeenteraad, in reactie op voorstellen van D66 om de gemeente zo veel mogelijk ook in het Engels te laten communiceren. Een onderzoek moet nog wel uitwijzen hoe de tweetalige dienstmededelingen het beste gerealiseerd kan worden.

Om toeristen tegemoet te komen, worden in de tram toeristische locaties al binnen een paar weken ook in het Engels aangekondigd. Verder wordt bekeken of het mogelijk is metrohaltes een Engelse ondertitel te geven. Bij de Dam zou bijvoorbeeld 'Royal Palace' kunnen worden vermeld, bij Waterlooplein 'City Hall/Opera House'.

Op alle brieven van de gemeente zal voortaan in het Engels worden verwezen naar het gemeentelijke informatienummer (14020), waar in principe ook vragen in het Engels worden beantwoord. En Asscher laat een onderzoek uitvoeren onder expats in Amsterdam, om te zien of zij nog op andere manieren geholpen kunnen worden.

Het initiatief voor een tweetalige stad komt van D66-duoraadslid Jan Paternotte. Naar voorbeeld van Barcelona bepleitte hij ook op enkele centrale plekken de inrichting van een 'politiekiosk', waar in het Engels aangifte kan worden gedaan. Maar de politie heeft geen plannen voor meer posten, meldt Asscher, en aan aangiften in een buitenlandse taal kleven wettelijke bezwaren.

Bron: HET PAROOL

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage