De afkeer van de studielening verbroedert nu zelfs SGP en D66: beurs terug voor groot deel studenten
10 okt 2020Als slotstuk van een week waarin het Binnenhof definitief lijkt te zijn begonnen aan het afscheid van het studieleenstelsel in zijn huidige vorm, slaan D66 en SGP de handen ineen. Ze gaan zich samen sterk maken voor minder strenge criteria voor de aanvullende beurs, zodat minder studenten hoeven bij te lenen.
‘Een heel bijzondere coalitie’, noemde D66-fractieleider Rob Jetten de eensgezindheid tussen zijn partij en de SGP die zich al tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen aftekende. D66 is altijd voorstander geweest van het in 2015 ingevoerde ‘sociaal leenstelsel’, de SGP altijd tegenstander. Jetten gaf nu toe dat het stelsel ‘niet het gewenste resultaat’ heeft gebracht. SGP-leider Kees van der Staaij probeerde deze ‘onverwachte klik’ direct te verzilveren en diende een motie in om een en ander vast te leggen.
Dat ging Jetten iets te snel, maar inmiddels hebben de partijen elkaar alsnog gevonden. Een ‘stembusakkoord’, noemen ze het. Dat is Haags voor een gezamenlijke inzet wanneer zij betrokken zouden zijn bij onderhandelingen over een volgend kabinet. Dat ligt voor D66 meer voor de hand dan bij de SGP. Maar de ‘meedenkende’ SGP is het afgelopen decennium een geliefde gedoogpartij geweest toen de opeenvolgende kabinetten-Rutte geen meerderheid hadden. En voor wat hoort wat.
Wat is het plan? De partijen spreken het principe uit dat de meeste studenten een studiebeurs nodig hebben. Dat blijkt uit de maatschappelijke weerstand tegen het leenstelsel. De grens trekken zij bij ouders met dubbel-modaal. Hoe hoog de beurs zou moeten zijn, laten zij nog in het midden.
De aanvullende beurs (een gift) houdt nu op als ouders 50 duizend euro of meer verdienen en is geen vetpot. De SGP stelde vorig jaar al voor die grens op te trekken naar 64 duizend euro. In het nieuwe verkiezingsprogramma zegt D66 dat alle studenten van wie de ouders niet meer dan 70 duizend euro verdienen maximaal 400 euro per maand moeten krijgen. Zo zouden zes op de tien studenten weer recht op een beurs hebben.
SGP en D66 trekken met hun stembusakkoord de trend van deze week door. De PvdA kwam met het voorstel voor een herinvoering van de basisbeurs, plus compensatie voor studenten die de afgelopen jaren moesten lenen. GroenLinks opperde ook een beurs en voor alle 18-jarigen voortaan 10 duizend euro startkapitaal. De PvdA financiert haar plan uit een verhoging van het belasting-toptarief naar 60 procent, GL door een miljonairsbelasting. In beide gevallen een miljardenoperatie.
Zover gaan D66 en SGP niet. Hun akkoord kost 140 miljoen euro. ‘Wij willen geen stelselwijziging’, zegt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. ‘Niemand heeft iets aan jojobeleid.’ Jan Paternotte (D66): ‘Ik zie partijen nu tegen elkaar opbieden, maar het lijkt me beter dat iedereen zich bij dit voorstel aansluit.’
Meer lezen
Opinie-artikelen
- Tijd voor een enquête naar de lange arm van Beijing
- De verkiezingen volgend jaar zullen er heel anders uitzien
- Erken het nou eens: Nederlanders met een migratieachtergrond doen het steeds beter
- Maak van die tweede nationaliteit een keuze
- In tijden van corona vinden populisten wetenschap plots wél betrouwbaar
Parlementaire vragen
- Het bericht ‘Vallende brokstukken in Meerssen: vliegt de luchtvaart te lang door met oude toestellen?’
- Het dubbele testbeleid voor vliegreizen
- Het feit dat Transavia reizigers straft die het reisadvies willen volgen
- Uitstel beantwoording vragen van de leden Diertens en Paternotte over het bericht 'Ombudsman wil meer aandacht voor obstakels Caribische studenten'
- Uitstel beantwoording vragen van het lid Paternotte over discriminerend beleid binnen studentenorganisaties
Nieuws
- Het plots sluiten van de teststraat op Schiphol
- Stembusakkoord: geef ook middeninkomens een studiebeurs
- Het tekort aan virusremmer remdesivir tegen corona
- Mondkapjes: óók voor universiteiten, hogescholen en mbo-scholen
- Het tekort aan luchtverkeersleiders op Eindhoven Airport en Groningen Eelde Airport
Blijt op de hoogte
Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.
jan paternotte