Home  >  Jan in de media   >  D66 zet vrouwen hoog op de kandidatenlijst

D66 zet vrouwen hoog op de kandidatenlijst

08 nov 2016

D66 zet vrouwen op de plekken twee, drie en vier van de kandidatenlijst van de Tweede Kamerverkiezingen. Onder hen ex-partijvoorzitter Ingrid van Engelshoven (50), nu wethouder in Den Haag. Zij staat op drie en is de hoogste nieuwkomer. Eerder was al bekend dat fractievoorzitter Alexander Pechtold de lijst aanvoert.

De partij heeft nu twaalf zetels in de Tweede Kamer. Nummer twee op de lijst, Stientje van Veldhoven, is vicevoorzitter van de fractie. Nummer vier in de rij, Pia Dijkstra, trok de aandacht met haar initiatiefwetsontwerp om het systeem voor orgaandonatie te wijzigen, een plan dat in september in de Tweede Kamer een nipte meerderheid haalde en nog beoordeeld moet worden door de Senaat.

Behalve Van Engelshoven is de jonge Jan Paternotte (32), fractievoorzitter van D66 in Amsterdam, een hoge binnenkomer op plek acht. Met hem als lijsttrekker werd D66 in de hoofdstad de grootste partij bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Hij wordt gezien als een groot politiek talent en een mogelijke opvolger van partijleider Pechtold.

Alhoewel D66 een aantal vrouwen hoog op de lijst zet, volgen er daarna veel mannen en komt het totaal aantal vrouwen bij de eerste twaalf op vier. De huidige Kamerleden Judith Swinkels en Fatma Koser Kaya stelden zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn. Het Rotterdamse Kamerlid Salima Belhaj, in januari opvolgster van de plotseling naar de VS vertrokken Wassila Hachchi, staat voor de verkiezingen die in maart volgend jaar worden gehouden op plek vijftien.

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage