Home  >  Jan in de media   >  D66 zet vrouwen bovenin verkiezingslijst, na Pechtold

D66 zet vrouwen bovenin verkiezingslijst, na Pechtold

07 nov 2016

D66 zet vrouwen op de nummers twee, drie en vier van de kandidatenlijst van de Tweede Kamerverkiezingen. Onder hen ex-partijvoorzitter Ingrid van Engelshoven (50), nu nog wethouder in Den Haag. Zij staat op drie en is de hoogste nieuwkomer.

Eerder was al bekend dat Alexander Pechtold, nu al fractievoorzitter, de lijst opnieuw aanvoert. De nummer twee op de lijst, Stientje van Veldhoven, is vicevoorzitter van de fractie. Nummer vier in de rij, Pia Dijkstra, trok de aandacht met haar initiatiefontwerp om het systeem voor orgaandonatie te wijzigen, een plan dat in september een nipte Kamermeerderheid haalde en nog beoordeeld moet worden door de Eerste Kamer.

Behalve Van Engelshoven is de jonge Jan Paternotte (32), fractievoorzitter van D66 in Amsterdam een hoge binnenkomer, op nummer acht. Met hem als lijsttrekker werd D66 in de hoofdstad de grootste partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Hij wordt gezien als een groot politiek talent en een mogelijke opvolger van Pechtold.

Veel mannen

Alhoewel D66 een aantal vrouwen hoog op de lijst zet, volgen er daarna veel mannen en komt het totaal aantal vrouwen bij de eerste twaalf op vier. De huidige Kamerleden Judith Swinkels en Fatma Koser Kaya stelden zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn.

Het Rotterdamse Kamerlid Salima Belhaj, in januari opvolgster van de plotseling naar de Verenigde Staten vertrokken Wassila Hachchi, staat voor de verkiezingen die in maart volgend jaar worden gehouden op plek vijftien. De partij heeft nu twaalf zetels in de Tweede Kamer.

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage