Home  >  Jan in de media   >  Amsterdamse D66-leider naar het Binnenhof

Amsterdamse D66-leider naar het Binnenhof

06 okt 2016

D66 Jan Paternotte geldt als mogelijke opvolger van Alexander Pechtold. Hij verruilt de gemeenteraad voor de Tweede Kamer.

Een politieke baantjesjager kun je Jan Paternotte (32) moeilijk noemen. In 2005 voerde hij als student campagne voor D66 toen de partij op een historisch dieptepunt in zetels en peilingen stond. Jan Paternotte leende de auto van zijn moeder, haakte er een oude caravan achter, en achtervolgde daarmee elke dag de campagnebus van Geert Wilders bij het referendum voor een Europese grondwet. Overigens zonder succes: de Ja-campagne van D66 mislukte.

De stunt bracht hem wel in beeld bij Alexander Pechtold. Sindsdien werken de twee samen. Hun belangrijkste succes tot nu toe: de verovering van Amsterdam.

Paternotte maakte D66 de grootste partij bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. De PvdA belandde in de oppositie, D66 bestuurt de stad, samen met VVD en SP. Het experiment geldt als een voorbeeld van hoe straks bij de landelijke verkiezingen zeer verschillende politieke partijen samen zouden kunnen gaan regeren.

Paternotte stapt volgend jaar over naar de Tweede Kamer, maakte hij gisteren bekend. De Amsterdamse fractievoorzitter rekent op een verkiesbare plaats, al wordt de definitieve kandidatenlijst pas eind november bekend.

Binnen D66 geldt Paternotte als een groot talent en mogelijke opvolger van Alexander Pechtold. D66 heeft nooit actief willen zoeken naar een nieuwe leider; tot nu toe was er geen duidelijke kroonprins of -prinses. Door de verkiezingsstrategie van Pechtold is dat toch urgent geworden: Pechtold heeft nu al 'regeren' tot inzet bij de verkiezingen gemaakt. Er is grote kans dat dat lukt, maar zo niet, dan is hij weg. In maart kan dus acuut de opvolging spelen.

Een politiek wonderkind is Jan Paternotte niet altijd. Er waren in elf jaar gemeentepolitiek ook een paar uitglijders. De meest recente: hij beweerde dat er in Amsterdam 'Gülenlijsten' rondgingen met namen van schoolkinderen, en dat burgemeester Van der Laan daar vanaf wist. Paternotte erkende dat hij een 'enorm misverstand' had veroorzaakt.

Vooral de omgang met de PvdA lijkt zijn achilleshiel. D66 hield in zijn opdracht een rapport stil dat gunstig was voor de PvdA. De gemeenteraad kreeg het rapport, over de effecten van het eerdere onderwijsbeleid, niet te lezen.

In 2010 mislukte de eerste aanval van D66 op de almacht van de PvdA in Amsterdam, doordat de fractie roekeloos onderhandelde. In de raad was het alom bekend dat D66 (waar Paternotte campagneleider was) hulp kreeg van Pechtold, vanuit Den Haag. D66 moest het bezuren, door de strategie belandde de partij in de gemeenteraad in de oppositie.

Paternotte spreekt tegen dat hij naar Den Haag vertrekt om klaargestoomd te worden. 'Ik ga eerst vier jaar goed mijn werk doen in de Tweede Kamer', zei hij gisteren tegen het AD. Hij noemt zijn voortijdige vertrek uit Amsterdam geen probleem. 'Het overgrote deel van onze verkiezingsbeloftes is daar uitgevoerd'.

Hij is een makkelijke spreker, en is bij de Amsterdamse achterban van D66 razend populair - hij kreeg meer applaus dan Pechtold toen ze in 2014 samen op campagne waren.

Nog een overeenkomst die hij deelt met Pechtold: ze deden beiden tien jaar over hun studie, doordat ze al jong in de gemeenteraad zaten (Paternotte studeerde politicologie).

De politieke interesse was er al vroeg: als 10-jarige zat hij op verkiezingsavond al met een schrijfblok op schoot de uitslagen te turven. Doordat zijn ouders veel tijd nodig hadden voor de zorg voor zijn oudere broer, die een handicap heeft, was hij al jong zelfstandig.

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage