Home  >  Biografie

Over Jan Paternotte

Biographyimage

Jan werd in 1984 geboren in Den Bosch, als jongste kind van twee Amsterdamse ouders die voor studie en werk naar Eindhoven waren uitgeweken. Al toen Jan 2 was verhuisde het gezin naar Utrecht, om dichter bij de school voor speciaal onderwijs van zijn broer te zijn. Daar ging hij naar school en had hij zijn eerste baantje: als vakkenvuller op de groenteafdeling van een grote supermarkt in Overvecht.

Jan heeft een passie voor de publieke zaak: 'De politiek kan kansen bieden. Ik zwengel graag discussies aan die ertoe leiden dat mensen meer te zeggen krijgen over het eigen leven.'

In 2004 werd Jan voorzitter van de Jonge Democraten. Hij kreeg half Nederland over zich heen toen hij pleitte voor het verhogen van de AOW-gerechtigde leeftijd naar 69 jaar: 'Generaties moeten de lasten van de vergrijzing eerlijk delen.' De vakbond FNV was het niet met hem eens.

Met de Jonge Democraten toerde Jan in 2005 twee weken achter Geert Wilders aan. De 'TourNEE' campagne waarbij Wilders in een grote touringcar campagne voerde tegen de Europese Grondwet werd achtervolgd door de blauwe caravan van de Jonge Democraten. 'Wilders' argumenten kloppen niet, we moeten iedereen die hij spreekt ook onze folder geven. Nederland is beter af door samen te werken.' Deze actie trok aandacht van media in 25 landen, waaronder BBC World en het Franse TV5. Wilders prees de Jonge Democraten destijds voor hun 'inhoudelijke campagne', maar zei wel dat Paternotte 'af en toe behoorlijk in de weg loopt'.

In 2006 werd Jan duolid in de Amsterdamse gemeenteraad en daarmee onderdeel van de kleinste fractie in de gemeenteraad. Hij kreeg de portefeuilles algemene zaken, veiligheid, economische zaken en onderwijs. Thema’s die hij op de agenda zette, varieerden van het oprichten van een Technasium (inmiddels op het Caland Lyceum in Osdorp) tot een plan voor tweetaligheid in Amsterdam, dat onder meer resulteerde in een verregaande tweetaligheid van het openbaar vervoer. Next stop: Dam Square.

In 2010 werd Jan bij het Festival van de Lokale Democratie gekozen tot 'Beste raadslid van Nederland', een trofee die hij ontving uit handen van scheidend premier Jan-Peter Balkenende. In 2011 werd Jan ook fractievoorzitter. Vanuit de oppositierol werkte hij met andere partijen in de gemeenteraad aan alternatieven voor het collegebeleid. D66 wilde een gemeente die minder geld verspilt, zodat er meer geïnvesteerd kan worden in de stad. Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 behaalde D66 maar liefst 14 zetels. Onder leiding van Jan werd D66 de grootste partij in Amsterdam en vormde hij een coalitie met VVD en SP. Het was de eerste keer in 66 jaar dat de PvdA als grootste partij werd afgelost. Het meest trots toonde hij zich over het extra geld voor het onderwijs: ‘Dat ik op een school komt waar verteld wordt dat de gemeente twee extra concierges mogelijk heeft gemaakt, en de docenten dus niet toezicht houden maar lessen kunnen voorbereiden.’

In de zomer van 2015 zag Jan als Amsterdams raadslid een grote stroom vluchtelingen uit vooral Syrië Nederland binnenkomen. Omdat Nederland er niet klaar voor was werden ze opgevangen in sporthallen, oude scholen en zelfs een. voormalige gevangenis. In gesprekken die hij voerde met deze vluchtelingen bleek dat ze allemaal héél graag iets wilden doen, maar dat onderwijs en werk voor hen verboden waren. Daarom sprak hij met wethouder Kajsa Ollongren en de collega’s in de gemeenteraad af 10 miljoen euro te stoppen in snellere integratie van vluchtelingen, de ‘Amsterdamse aanpak’. Al in het asielzoekerscentrum begint de integratie. De aanpak heeft sindsdien al ruim duizend vluchtelingen aan betaald werk geholpen.

In 2017 werd hij gekozen in de Tweede Kamer. Daar kon hij het werk voor snelle integratie voortzetten door mee te helpen met een nieuwe inburgeringswet. Hij leidde in 2019 bij de Provinciale Statenverkiezingen de eerste landelijke D66-campagne met Rob Jetten als fractieleider. Na die campagne ging hij zich ook bezighouden met Onderwijs en Luchtvaart, met als resultaat onder andere een CO2-plafond voor luchthavens, een D66-plan voor een nieuwe studiebeurs en compensatie voor studenten die last hebben van de coronacrisis. 

Begin 2022 werd Jan gekozen als fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer.

Jan behaalde aan de Universiteit van Amsterdam een bachelor Internationale Betrekkingen en een master European Union Law.  Met zijn vrouw Lise-Lotte en dochtertje (2016) woont hij in Leiden.

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage