Home  >  Opinie-artikelen   >  Asscher mag zijn roze bril wel weer eens opzetten

Asscher mag zijn roze bril wel weer eens opzetten

09 mrt 2017

Amsterdam doet het goed, zegt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. Het is volgens hem goedkoop dat Lodewijk Asscher de huidige coalitie de verpretparkisering van de stad aanwrijft.

'Het CDA heeft een ­miljard jaar geregeerd. In 2012 hebben ze zelf het land als een rokende puinhoop achtergelaten. Ik vind het spotgoedkoop om dan te doen alsof alles goed ging tot november 2012 en daarna alles met een knik naar beneden is gegaan,' aldus PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher afgelopen weekend in een interview in NRC.

Een goed punt van Asscher. Des te opvallender dat je in deze uitspraak alleen 'CDA' door 'PvdA' en '2012' door '2014' hoeft te vervangen om een kopie te krijgen van zijn ­eigen uitspraken over Amsterdam, onlangs in een interview op AT5.

Sinds het moment in 2014 dat de PvdA geen deel meer uitmaakt van het stadsbestuur zou Amsterdam volgens Asscher een 'pretpark voor de rijken en welgestelden' zijn geworden. In de ogen van Asscher en zijn partijgenoten in de gemeenteraad is ergens halverwege 2014 Amsterdam ontdekt door toeristen en begon de woningmarkt aan te trekken, precies toen D66 met SP en VVD een nieuw stadsbestuur vormden.

Ik vind dát verwijt spotgoedkoop. En het heeft weinig te maken met hoe onze stad ervoor staat. Neem de thema's die nu heel Nederland bezighouden: zorg, klimaatverandering, werk en de 'Nederlandse identiteit'.

Op alle vier die punten doet Amsterdam het goed. De stad is in recordtempo schone energie aan het produceren. In twee jaar is het aandeel zonne-energie door panelen op Amsterdamse daken meer dan verdubbeld. 'Werkloosheid in Amsterdam daalt onverwacht snel', kopten de kranten vorige week.

De ­Amsterdamse regio presteert economisch het beste van heel Nederland. De gemeente heeft bovendien tientallen miljoenen euro's in de zorg gestoken, ook om de bezuinigingen van het kabinet op te vangen. En terwijl elders in Nederland gemeentehuizen werden bestormd in verband met de komst van vluchtelingen, vroegen Amsterdammers hoe ze konden helpen.

Op naar kwaliteitstoerisme

Amsterdam was in 2014 natuurlijk geen ­'rokende puinhoop', maar we hadden wel grote problemen. Er werd nauwelijks gebouwd: bouwkavels lagen soms een decennium braak. De woningmarkt zat volledig op slot. En een op de vier jongeren zat werkloos thuis.

Inmiddels is een het bouwrecord ­gebroken. Er zijn in Amsterdam meer vierkante meters woonruimte in één jaar gebouwd dan ooit tevoren. Er zijn in 2,5 jaar meer sociale huurwoningen in aanbouw genomen dan tijdens de hele bewindsperiode van Asscher. Daardoor is in Amsterdam nog altijd een meerderheid van alle woningen een sociale huurwoning.

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage