Home  >  Opinie-artikelen   >  Amsterdam is barmhartig, ook op de Ceintuurbaan

Amsterdam is barmhartig, ook op de Ceintuurbaan

29 mrt 2016

Vluchtelingen vestigen in sociale huurwoningen is nodig voor integratie, betogen Reinier van Dantzig en Jan Paternotte in een opiniestuk in Het Parool. Een worsteling met barmhartigheid die niet gratis is.

'Ik heb last van onderbuikgevoelens. En eigenlijk schaam ik me ervoor, want ik zou ze liever niet willen hebben,' schrijft Erik Huysman in Het Parool van 22 maart jongstleden. Waar een vluchteling binnen zes maanden een sociale huurwoning krijgt, moet een Amsterdammer daarvoor vaak jaren op een wachtlijst staan. 'Waarom binnen zes maanden en waarom op de Ceintuurbaan, een A-locatie?' voegt Huys-man toe.

Volgens ons verwoordt Huysman geen onderbuikgevoel, maar iets wat elke ouder zal voelen. Hij vraagt niet om de grenzen te sluiten, maar vraagt waarom sociale huurwoningen ingezet worden om vluchtelingen een plek te geven, terwijl zijn stiefzoon al tien jaar op de wachtlijst staat.

Net als alle andere politieke partijen in Amsterdam is D66 ervoor om mensen die gevlucht zijn voor het geweld en de terreur van IS, bij ons een plek te geven. Daarom willen de brief van Erik Huysman niet onbeantwoord laten. De brief benoemt immers onze worsteling met een barmhartigheid die niet gratis is, en die heel goede argumenten nodig heeft.

Het raakt aan de stad die we willen zijn. Onze sociale huurwoningen zijn te vinden verspreid door de hele stad: van grachtengordel tot Kolenkit. Bij elk nieuwbouwproject komen er weer een flink aantal sociale huurwoningen bij. Ook op de duurste grond van Amsterdam wonen Amsterdammers met de kleinste bankrekening. De meeste grote steden buiten ons land doen het anders: daar zijn de sociale huurwoningen allemaal bij elkaar gezet, vaak in hoge torenflats aan de rand van de stad.

Dilemma

De Amsterdamse manier kost geld, want de gemeente mist inkomsten die ze zou krijgen door woningen te verkopen in plaats van te verhuren. Daar betalen we allemaal aan mee, om een gemengde stad te kunnen zijn.

Als we vluchtelingen in Nederland goedkoper zouden willen huisvesten, ontstaat hetzelfde dilemma. Want dat betekent eigenlijk zoveel mogelijk vluchtelingen in gebieden met leegstand, zoals Oost-Groningen en Zuid-Limburg. Of, als het dan binnen Amsterdam is, in een 'eigen' buurt aan de randen van de stad. Alle Syriërs en Eritreeërs op een kluitje bij elkaar.

Daar kiezen we niet voor. Want integratie werkt niet als we vluchtelingen afzonderen. Daarom komen vluchtelingen soms in een sociale huurwoning. Die optie is er voor de meest kwetsbare mensen, die niet bij vrienden of ­familie terecht kunnen, niet zelfstandig een ­andere woning kunnen vinden of met niets starten.

Impact verzachten

De gemeente doet er wel alles aan om de impact van de vluchtelingen op de Amsterdamse woningmarkt te verzachten. Zo bouwen we kantoren en gemeentelijk vastgoed versneld om naar tijdelijke woonruimte voor vluchtelingen en zorgen we dat op lege bouwgrond kleinschalige containercampussen bouwen, waar jonge vluchtelingen samen met Amsterdamse studenten samenwonen. Maar net zoals wij de stad gemengd houden door sociale huur over de hele stad te verspreiden, zet Amsterdam ook in op een zo soepele mogelijke integratie. Dat betekent kleinschalige huisvesting, verspreid in de buurt en verdeeld over de hele stad.

Deze vluchtelinge die nu op de Ceintuurbaan is komen wonen, heeft geluk gehad. Veel vluchtelingen slapen al sinds september in een stapelbed, zonder privacy, in de noodopvang. Velen van hen moeten in deze opvang nog minstens een half jaar blijven, om vervolgens pas officieel hun asielprocedure te kunnen starten. Iets wat vervolgens ruim negen maanden kan duren volgens staatssecretaris Dijkhoff. Wanneer ze eindelijk na twee jaar stilstaan een verblijfsvergunning krijgen en een huisje krijgen toegewezen in een gemeente, beginnen ze met niets.

Dan begint het pas

Althans, met een schuld om de inboedel aan te schaffen. Van gordijnen tot een tafel om aan te eten. En dan begint het pas: je moet de taal leren, een baan zoeken en opnieuw van begin af aan een bestaan opbouwen.

Integratie werkt het snelst wanneer iedere vluchteling een Amsterdamse buur heeft, die hen meer kan leren over de stad waar ze zijn gekomen en wat ze moeten doen om niet met een uitkering op de bank te gaan zitten.

Amsterdam is barmhartig, zeker als je met niets begint. Ook op de Ceintuurbaan.

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage