Home >  Opinie-artikelen

Opinie-artikelen

De verkiezingen volgend jaar zullen er heel anders uitzien

06 okt 2020

Laten we een voorbeeld nemen aan Nieuw-Zeeland en vroegstemmen zo snel mogelijk invoeren, bepleiten Tweede Kamerleden Jan Paternotte (D66) en Attje Kuiken (PvdA). De verkiezingen voor de Tweede Kamer komend voorjaar worden voor Nederland de eerste kennismaking met een stembusgang tijdens een pandemie, en dat is geen eenvoudige klus.

Erken het nou eens: Nederlanders met een migratieachtergrond doen het steeds beter

24 sep 2020

Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde vorige week voor een motie  van SGP-voorman Kees van der Staaij waarin werd vastgesteld dat in criminaliteitscijfers mensen met een niet-westerse achtergrond oververtegenwoordigd zijn. Kijk liever naar de enorme vooruitgang die deze groep mensen maakt, betogen Rob Jetten (fractievoorzitter D66) en Jan Paternotte (D66-Kamerlid).

Maak van die tweede nationaliteit een keuze

22 sep 2020

Wie geen tweede nationaliteit wenst, moet die kunnen opgeven. Europese landen zouden zich daarvoor moeten inzetten, stellen parlementariërs Nahima Lanjri (België) en Jan Paternotte (Nederland).

Nederland, geef de bitcoin een kans

25 apr 2018

Om het potentieel te verwezenlijken en misstanden te voorkomen, moet Nederland cryptovaluta onder gewoon toezicht stellen, vindt Jan Paternotte, Tweede Kamerlid voor D66.

Asscher mag zijn roze bril wel weer eens opzetten

09 mrt 2017

Amsterdam doet het goed, zegt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. Het is volgens hem goedkoop dat Lodewijk Asscher de huidige coalitie de verpretparkisering van de stad aanwrijft.

Laat alle peuters met elkaar spelen

21 feb 2017

Groepen leven volledig langs elkaar heen. Om ongelijkheid in kansen tegen te gaan wil D66 daarom peuters bij elkaar brengen. 

Brexit zowel kans als bedreiging voor Amsterdam

25 jun 2016

Door de Brexit zal Londen City niet langer toegangspoort zijn tot de Europese markt. Dat is zowel een kans als een bedreiging voor Amsterdam, schrijven Jan Paternotte en Kees Verhoeven zaterdag in een opiniestuk in Het Parool.

Welkom op het vasteland

24 jun 2016

Voor Europa én Nederland is de Britse keuze een klap. Maar tegen Britten en hun bedrijven die wél voor Europa kiezen, zeggen wij: welcome ashore!

Amsterdam is barmhartig, ook op de Ceintuurbaan

29 mrt 2016

Vluchtelingen vestigen in sociale huurwoningen is nodig voor integratie, betogen Reinier van Dantzig en Jan Paternotte in een opiniestuk in Het Parool. Een worsteling met barmhartigheid die niet gratis is.

Reguleer de wietteelt voor coffeeshops

10 mrt 2016

Rechters reguleren softdrugs in reactie op de gekkigheid van een systeem waarin je wiet wel mag verkopen, maar niet telen. Nu het kabinet nog. 

Reguleer de wietteelt voor coffeeshops

10 mrt 2016

Rechters reguleren softdrugs in reactie op de gekkigheid van een systeem waarin je wiet wel mag verkopen, maar niet telen, schrijven Jan Paternotte en Vera Bergkamp in een opiniestuk in Het Parool. De politiek blijft achter.

Tolerant Amsterdam ziet altijd kansen

12 feb 2016

Als internationale stad hebben we veel te winnen bij samenwerking met Oekraïne: versterking van onze tolerante waarden en goed voor onze economie.

Tolerant Amsterdam ziet altijd kansen

12 feb 2016

Een eventueel associatieverdrag met Oekraïne maakt het eenvoudiger de mensenrechten daar te versterken, schrijft Jan Paternotte in een opiniestuk. Maar Amsterdam heeft ook een economisch belang.

Gegoochel met softdrugscijfers

24 dec 2015

In landen waar een CDA-achtig en streng softdrugsbeleid wordt gehanteerd, zoals Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, gebruiken jongeren maar liefst twee keer zoveel softdrugs dan in Nederland.

Zet de turbo op integratie

05 okt 2015

Zorg voor écht snelle integratie. Zo kort mogelijk stil zitten, zo snel mogelijk een baan.

Wij zijn bijna het meest vieze land van Europa

27 jul 2015

Scandinavisch rechts omarmt groene energie, in Nederland blijven ze onnodig achter. Opinieartikel van Marijn Bosman en Jan Paternotte in de NRC, waarom Rutte (VVD) en Buma (CDA) een zomertrip naar Denemarken goed zou doen.

'Trouwtoerisme' zou Nederland goed doen

23 jul 2015

Laten we het huwelijk in Nederland écht openstellen voor iedereen. Hoe mooi zou het zijn als LHBT-stellen uit de hele wereld naar Nederland komen om te trouwen, hier op de plek waar het eerste homohuwelijk ooit gesloten werd?

Opiniestuk van Jan Paternotte en Sjoerd Sjoerdsma in de Volkskrant

Stad biedt vluchteling laatste kans

07 jul 2015

Het is geen wonder dat de gemeenten niet willen meewerken aan het nieuwe asielbeleid van het kabinet, schrijven Jan Paternotte en Anne-Marijke Podt.

Een krankzinnig compromis

24 apr 2015

Tien dagen hebben de VVD en PvdA in het torentje gepraat over Bed, Bad en Brood. De grote steden wisten eigenlijk niet waarom: in 50 steden is een v

Memo voor de nieuwe minister van justitie

13 mrt 2015

Geen minister van justitie had zoveel afkeer van het Nederlands gedoogbeleid als Ivo Opstelten. Elke gelegenheid greep hij aan om strenger te worden. Zijn ‘oorlog tegen drugs’ kostte bakken met geld.

De leraar moet de spil zijn

06 feb 2015

In het Parool van zaterdag 31 januari onderschrijft hoogleraar Jaap Dronkers het nut van een Amsterdamse lerarenbeurs door de versterking van de positie van de leraar. Een goed toegeruste leraar draagt volgens hem bij aan een goede school. Dat is precies wat D66-wethouder Simone Kukenheim beoogt met haar lerarenagenda, waarmee de leraar weer de centrale positie in het onderwijs krijgt.

Teeven zet Nederland te kijk

17 dec 2014

Een urgent appèl van mensenrechtenrapporteurs van de Verenigde Naties om geen asielzoekers meer op straat te zetten, krijgt een Westers land niet vaak. Een Europees land dat van de Raad van Europa te horen krijgt dat het uitgeprocedeerde asielzoekers ‘inhumaan’ behandelt, is ook zeldzaam. Toch zijn dit de twee oordelen die vijf weken geleden en afgelopen dinsdag over Nederland zijn geveld. Het moge duidelijk zijn: met de manier waarop de regering Rutte-Asscher asielzoekers behandelt, staat Nederland internationaal te kijk. De VN en het Comité voor de Sociale Rechten van de Raad van Europa hebben reden om Nederland hard op de vingers te tikken.

Amsterdam wil experiment gereguleerde wietteelt

26 nov 2014

Op verzoek van D66, GroenLinks, VVD, SP en PvdA gaat de burgemeester voorbereidingen treffen om te starten met een experiment voor gereguleerde wietteelt. Dit experiment moet worden uitgevoerd door een of meerdere externe partijen die zijn geselecteerd door de gemeente. Een grote meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad stemde vandaag voor een motie die hiertoe opriep. Ook stemde de gemeenteraad met 44 van de 45 stemmen voor een oproep aan het kabinet om zo snel mogelijk over te gaan op regulering van wietteelt in Nederland. Alleen de eenkoppige CDA-fractie stemde tegen beide voorstellen.

Bed, bad en brood voor uitgeprocedeerde vluchtelingen

07 nov 2014

Op initiatief van D66, SP en GroenLinks wordt er op korte termijn een basisvoorziening van bed- bad- brood geregeld voor een aantal uitgeprocedeerde vluchtelingen in Amsterdam. Hun asielaanvraag is definitief afgewezen, wat betekent dat ze formeel terug moeten naar hun land van herkomst. In een groot aantal gevallen kan dat niet, bijvoorbeeld omdat hun land van herkomst ze niet toelaat. Deze mensen worden niet meer opgevangen door het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) en – in ambtelijke termen – ‘geklinkerd’, oftewel: op straat gezet.

School moet zelf toezien op kwaliteit

26 jun 2014

Scholen en leraren moet je stimuleren, niet extra controleren, schrijft D66-fractievoorzitter Jan Paternotte in reactie op de kritiek op de onderwijsplannen van het Amsterdams college.

Amsterdam moet wiet zelf kweken

25 feb 2014

Vorige week bleek dat de kabinetspartijen PvdA en VVD vasthouden aan het huidige coffeeshopbeleid. Dat is buitengewoon bekrompen en onverstandig. Wij vinden dat Amsterdam weer voorop moet durven lopen met het wietbeleid, wat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) daar ook van moge vinden.

De Wallenaanpak is vastgelopen

21 feb 2014

De erfenis van 6 jaar aanpak van het Wallengebied werd afgelopen week gepresenteerd in een evaluatie. Het voornaamste middel dat de gemeente hanteert om mensenhandel tegen te gaan en verloedering tegen te gaan, is het aankopen van vastgoed om hier ateliers, winkels of woningen van te maken. Bijvoorbeeld op het Oude Kerksplein is het resultaat al goed te zien. Prostitutiepanden hebben plaatsgemaakt voor restaurants en winkels. Maar of de criminaliteit ook is verminderd, is een groot vraagteken. Hetzelfde geldt voor het lot van de vrouwen die werkten achter de verdwenen ramen. Er is geen aanwijzing dat zij massaal de prostitutie hebben verruild voor een ander bestaan. En het is niet ondenkbaar dat zij nu ondergronds, uit het zicht van welzijnswerkers en toezichthouders, aan het werk zijn.

Tweedeling door trainen voor Cito

06 feb 2014

Vooral kinderen uit de rijkere delen van Amsterdam krijgen dure buitenschoolse Citotoetstraining, aldus Jan Paternotte en Paul van Meenen.

Amsterdam rekent zich rijk met erfpacht

29 jan 2014

De reële waarde van de erfpachtgrond is veel lager dan waarde die in de boeken staat. Al sinds de eeuwwisseling loopt de Nederlandse staatsschuld snel op. Bij de economische groei die voor de komende jaren wordt voorspeld is dit niet houdbaar. De schulden van lagere overheden lopen echter nog veel sneller op. Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde eind vorig jaar dat de gezamenlijke schuld van Nederlandse gemeenten ruim 50 mrd is. Amsterdam heeft van alle gemeenten de grootste schuldenlast: tot 2016 oplopend tot 5,5 mrd. De hoofdstad vertegenwoordigt 5% van de inwoners van Nederlandse gemeenten en 10% van de schulden. De afgelopen jaren is die schuld onder wethouder Pieter Hilhorst en zijn voorganger gestegen met ongeveer 700 mln, ondanks het feit dat Amsterdam 940 mln overhield aan de verkoop van zijn aandelen in energiebedrijf Nuon. Het is hoog tijd om de financiën in de hoofdstad eindelijk op orde te brengen.

Stedenband is aan herziening toe

06 jan 2014

De banden die Amsterdam met andere steden heeft, voldoen niet meer. Ze zijn vaak zonde van de tijd en de moeite. De gemeente moet het over een andere boeg gooien, zeggen Jan Paternotte en Sebastiaan Capel.

Handelsverdrag EU-VS biedt gouden kans

24 okt 2013

Tijdens het dieptepunt van de financiële crisis (2009) vierden Amsterdam en New York de vierhonderd jaar oude historische banden. Vijf jaar na dato is er wellicht reden tot een echt feestje. Op dit moment onderhandelen de EU en de Verenigde Staten over een breed handelsverdrag. Dat verdrag biedt veel economische kansen voor Amsterdam. De stad moet het dan ook met beide handen aangrijpen.

Het monument van vrijheid

08 jun 2012

De trappen van het monument op de Dam als verboden gebied voor demonstraties. Dat wil de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan bewerkstelligen nadat twee weken terug de bebaarde mannen van Sharia4holland een mini-manifestatie hielden op het monument en daar Geert Wilders indirect met de dood bedreigden.

Amsterdam, stop nu met Spelen

02 apr 2012

Amsterdam zou er verstandig aan doen direct te stoppen met de Olympische Spelen. Dat is een peperduur project waarvan de legitimatie gestoeld is op wensdenken en niet op de realiteit.

Stop met vacaturestops, open de talentenjacht

07 mrt 2012

Overheden nemen door bezuinigingen geen nieuw personeel aan. Daardoor gaan talentvolle werknemers allemaal naar het bedrijfsleven. Het gevolg: de kwaliteit van het ambtelijk apparaat daalt. Overheden, hef vacaturestops op en open de jacht op talenten!

Maak van journalisten geen lobbyisten

04 mei 2011

Op zondag 12 december gaf Burgemeester Eberhard van der Laan een persconferentie die de hele wereld overging: bij een kinderdagverblijf in Amsterdam bleken tientallen kinderen soms jarenlang misbruikt te zijn. De media zaten er bovenop. Ook AT5. Desondanks viel tijdens de persconferentie de zender uit en ging het beeld op zwart. Een technische storing was er debet aan dat juist de Amsterdamse stadszender het bij dit belangrijke moment moest laten afweten.

Een alternatief voor de 'war on sex'

08 feb 2010

Project 1012 is in volle gang de gemeente Amsterdam heeft ruim 100 ramen in het Wallengebied gekocht en deels omgebouwd tot modeatelier. Wethouder Asscher wil nu doorpakken en ook de prostitutieramen in het Singelgebied opkopen. Volgens Ivar Manuel en Jan Paternotte is het tijd voor een alternatief voor de war on sex Raamprostitutie moet blijven, de gemeente moet gaan samenwerken met de raamexploitanten en een prostituee zou minstens 21 jaar oud moeten zijn. Lees hier het artikel van D66-fractievoorzitter Ivar Manuel en duo-raadslid Jan Paternotte, dat afgelopen zaterdag in Het Parool verscheen.

Maak vrijheid van onderwijs geen vrijblijvendheid

01 sep 2009

Staatssecretaris Dijksma van onderwijs wil het bestuur van de Amsterdamse Islamitische basisschool As Siddieq gaan verwijderen, en probeert dat af te dwingen door de geldkraan dicht te draaien, zo was vorige week te lezen in Trouw. De school levert te weinig kwaliteit, aldus het juridische argument van de bewindsvrouw. De school verweert zich met een beroep op haar autonomie onder artikel 23 van de grondwet, die de vrijheid van (bijzonder) onderwijs garandeert.

Maak kinderen geen slachtoffer Duo Penottibeleid

20 apr 2009

Op zich verdient het college sympathie voor haar streven naar meer gemengde scholen. Niemand is tegen gemengde scholen. De samenleving opdelen in 'wit' en 'zwart' voelt al een stuk minder prettig. En nu blijkt dat in de praktijk het spreidingsbeleid zijn doel volledig voorbij schiet.

Asscher, red onze zomer

30 jan 2009

De zomer op de Amsterdamse terrassen lijkt zo mooi van start te gaan, behalve voor horecaondernemers: de stadsdelen Centrum en Oud-Zuid hebben een zerotolerancebeleid ingevoerd voor het overtreden van terrasregels, met als gevolg dat ondernemers op hun eigen terras wacht moeten lopen om hun klanten in de gaten te houden.

Kabinet faalt in vergrijzingsvraagstuk

25 jun 2005

De missie begon veelbelovend. Met het kabinetsmotto 'Meer werk, minder regels' kon Nederland zich klaarmaken voor een daadwerkelijk nieuwe economie, waarin de fiscale voordelen voor een vroeg pensioen in ieder geval geen plaats meer zouden hebben. Het kabinet Balkenende II zag in dat het onvermijdelijk is om mensen langer door te laten werken omdat de kar anders binnen afzienbare tijd door te weinig mensen getrokken moet worden. Ook werd de levensloopregeling gecreëerd, waarmee het indelen van arbeidsvrije jaren een persoonlijke verantwoordelijkheid wordt. Stoppen met werken voor het 65e levensjaar kan daarmee nog steeds, maar dan door zelf te sparen.

Vervang oude vakbond door nieuwe ondernemingsraad

24 jun 2005

Het afgelopen sociaal-economische jaar is een ramp geweest voor de jonge werknemer. In zowel de wetgeving van het kabinet als bij de cao-onderhandelingen zijn zaken als verhoging van het minimumjeugdloon, het meer betaalbaar maken van de kinderopvang of andere specifieke belangen van jonge werknemers volledig verwaarloosd. Ondertussen is in de cao's wel vastgelegd dat de naoorlogse generatie al rond haar zestigste mag stoppen met werken. Het moge inmiddels duidelijk zijn dat sociale partners FNV en CNV opkomen voor de belangen van hun (oudere) leden, en het naïef is te denken dat zij, nu of in de toekomst de belangen gaan behartigen van alle werknemers in Nederland

Grijze bestuurslaag blokkeert solidariteit tussen generaties

02 mrt 2005

Binnen de Sociaal-economische Raad komt dit het meest duidelijk naar voren. Bij de discussie rond het SER-advies over de toekomst van de AOW verklaarde het kroonlid Bakker dat hij het oneens was met het SER-advies om de AOW-gerechtigde leeftijd niet te verhogen. Hij meende dat die leeftijd feitelijk onhoudbaar is, en dus beter gefaseerd verhoogd kan worden. 'Ik bewandel het liefst het pad der geleidelijkheid', zo zei Bakker. De overige SER-leden, zowel vakbonden als werkgevers, negeerden de adviezen van vele economen en stelden dat er geen aanleiding is die leeftijd op te rekken. Even voor de beeldvorming: de gemiddelde leeftijd van de SER-leden ligt ver boven de 50. Robin Linschoten is met 48 jaar het jongste kroonlid. Verder levert alleen de FNV twee vijftig-minners. Met drie uitzonderingen vormen dertig vijftigplussers dus hèt adviesorgaan voor sociaal-economisch beleid in Nederland.

Baas in eigen budget

01 mrt 2005

Dat Rutte de vraagsturing in het hoger onderwijs wil vergroten, is toe te juichen. Helaas werkt hij dit principe halfslachtig uit. Volgens de Jonge Democraten biedt het systeem van persoonsgebonden budget uitkomst. Studenten moeten baas in eigen budget worden