Home  >  Kamervragen   >  Het Duitse vliegverbod voor Portugal en Rusland.

Het Duitse vliegverbod voor Portugal en Rusland.

28 jun 2021

Vraag 1
Kent u het bericht «COVID: Germany restricts travel to Russia, Portugal»?

Vraag 2
Is er contact geweest met Nederland voordat de Duitse regering besloot tot het instellen van een vlieg- en reisverbod voor Portugal en Rusland? Zo ja, heeft Duitsland de overwegingen gedeeld die hebben geleid tot het instellen van deze reisbeperking?

Vraag 3
Klopt het dat Nederland momenteel (26 juni) voor het grootste deel van Portugal (m.u.v. regio Lissabon) een geel reisadvies heeft en bij terugkeer in Nederland dus geen negatieve coronatest nodig is?

Vraag 4
Deelt u de mening van de vragenstellers dat Duitsland (met zowel vliegverbod, negatieve testplicht én verplichte quarantaine) en Nederland (geen van deze drie regels) hiermee totaal verschillend reisbeleid hebben voor Portugal?

Vraag 5
Herinnert u zich de volgende passage in de Kamerbrief van vorige week, waarin u verwijst naar het OMT-advies: «Het is van groot belang voor de volksgezondheid om eventuele vliegverboden en andere maatregelen rondom reizen in Europees verband af te stemmen, om te voorkomen dat via landen met een minder stringent beleid risico’s op introductie van nieuwe varianten ontstaan.»? Zo ja, hoe beoordeelt u de huidige situatie ten aanzien van reisbeperkingen in het licht van dit advies?

Vraag 6
Deelt u de indruk van de vragenstellers dat de Duitse reisbeperking een stuk minder effectief is nu alle EU-burgers zonder coronatest van Portugal via Schiphol naar Duitsland kunnen reizen?

Vraag 7
Is er sprake van structureel overleg met onze buurlanden over het instellen van reisbeperkingen deze zomer? Zo ja, hoe ziet dit overleg eruit? Zo nee, bent u bereid hier wel met buurlanden afspraken over te maken?

Vraag 8
Kunt u aangeven hoe snel Nederland inspeelt op zorgelijke virusvarianten, en wanneer dit kan leiden tot het vragen van een Digital Corona Certificate als voorwaarde voor inreizen in Nederland?

Vraag 9
Kunt u deze vragen elk afzonderlijk binnen 5 dagen beantwoorden?

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage