Home  >  Biografie

Over Jan Paternotte

Biographyimage

Jan werd op 26 februari 1984 geboren in Den Bosch, 20 jaar nadat zijn ouders elkaar hadden ontmoet op het Christelijk Lyceum in de Moreelsestraat in Amsterdam. Hij groeide op in Hurwenen, Maarssen en Groenekan. Op zijn 18de vertrok Jan zelf ook naar Amsterdam, om Internationale Betrekkingen te studeren. Uit Amsterdam is hij sindsdien nooit meer vertrokken, behalve voor een traineeship bij RTL Nieuws in New York (het voormalige Nieuw Amsterdam).

Jan heeft een passie voor de publieke zaak: 'De politiek kan kansen bieden. Ik zwengel graag discussies aan die ertoe leiden dat elke Amsterdammer meer te zeggen heeft over zijn of haar eigen leven.'

In 2004 werd Jan voorzitter van de Jonge Democraten. Toen en nu de grootste politieke jongerenorganisatie zonder christelijke signatuur. Jan kreeg half Nederland over zich heen toen hij pleitte voor het verhogen van de AOW-gerechtigde leeftijd naar 69 jaar: 'Generaties moeten de lasten van de vergrijzing eerlijk delen.' De vakbond FNV was het niet met hem eens.

Met de Jonge Democraten toerde Jan in 2005 twee weken achter Geert Wilders aan. De 'TourNEE' campagne waabij Wilders in een grote touringcar campagne voerde tegen de Europese Grondwet werd achtervolgd door de blauwe caravan van de Jonge Democraten. 'Wilders' argumenten kloppen niet, we moeten iedereen die hij spreekt ook onze folder geven. Nederland is beter af door samen te werken.' Deze actie trok aandacht van media in 25 landen, waaronder BBC World en het Franse TV5. Wilders prees de Jonge Democraten destijds voor hun 'inhoudelijke campagne', maar zei wel dat Paternotte 'af en toe behoorlijk in de weg loopt'.

In 2006 werd Jan duolid in de Amsterdamse gemeenteraad en daarmee onderdeel van de kleinste fractie in de gemeenteraad. Hij kreeg de portefeuilles algemene zaken, veiligheid, economische zaken en onderwijs. Thema’s die hij op de agenda zette, varieerden van excellentie in het onderwijs, het oprichten van een Technasium (inmiddels op het Caland Lyceum in Osdorp) tot het verbeteren van het drugsbeleid en het verruimen van de openingstijden van Amsterdamse uitgaansgelegenheden. Met de D66-werkgroep Economie ontwikkelde Jan een plan voor tweetaligheid in Amsterdam, dat onder meer resulteerde in een verregaande tweetaligheid van het openbaar vervoer. Next stop: Dam Square.

Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 werd Jan bij het Festival van de lokale democratie gekozen tot 'Beste raadslid van Nederland', een trofee die hij ontving uit handen van scheidend premier Jan-Peter Balkenende. In 2011 werd Jan fractievoorzitter van D66 in de Amsterdamse gemeenteraad. Vanuit de oppositierol werkte Jan met de D66-fractie en andere partijen in de gemeenteraad aan alternatieven voor het collegebeleid. D66 wilde een gemeente die minder geld verspilt, zodat er meer geïnvesteerd kan worden in de stad.

Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 behaalde D66 maar liefst 14 zetels. Onder leiding van Jan Paternotte werd D66 de grootste partij in Amsterdam en de coalitie D66, VVD en SP een feit.

Behalve fractievoorzitter is Jan ook woordvoerder Algemene Zaken, met nadruk op openbare orde en veiligheid, en Onderwijs. Speerpunten waar Jan zich voor inzet zijn beter onderwijs, meer banen en een vrije stad. Een vrije stad met minder regels, met ruimte voor de creativiteit van mensen en de kunde van professionals. Een vrije stad met keuze vrijheid: om zelf te bepalen wie je zorg verleent. En waar je kind naar school gaat.

In het dagelijks leven is Jan als adviseur en gespreksleider verbonden aan &MAES. Hij ondersteunt publieke instellingen bij vraagstukken op het snijvlak van pers, politiek en maatschappij. Ook leidt hij debatten en conferenties. Jan behaalde aan de Universiteit van Amsterdam een bachelor Internationale Betrekkingen en een master European Union Law. Jan woont met zijn vrouw Lise-Lotte in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam.

Blijt op de hoogte

Er gebeurt veel in de Amsterdamse politiek, en ik geef je graag mijn perspectief. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Gelieve eneter juiste e-id
jan paternotte
Janpatimage

Mijn fractiegenoten

Members00
  • Member01
  • Member02
  • Member03
  • Member04
  • Member05
  • Member06
  • Member07
  • Member08
  • Member09
  • Member10